Většina žen si nezávazným sexem po rozchodu ublíží | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Většina žen si nezávazným sexem po rozchodu ublíží

Řada mužů a žen se po rozchodu či rozvodu rozhodne pro nezávazný sexuální poměr, aby se odreagovala, zapomněla na předchozího partnera a ukojila tělesné potřeby. Zatímco většině mužů může skutečně takový sex pomoci, většině žen ublíží. Může za to především jejich odlišná fyziologie, která jim brání oddělit sex od citů.

Neplatí to bez výjimky a i v této oblasti je zobecňování nebezpečné. Existuje mnoho žen, které s tím vůbec problémy nemá, nebo naopak řada mužů, která má stejný problém jako většina žen.

Podle amerických psychologů však dámám může nezávazný sex po rozchodu ublížit. Při orgasmu se totiž do jejich těla vylévá velké množství hormonu oxytocinu, který vyvolává touhu po sblížení a citovém propojení s partnerem. Pokud jsou čerstvě po rozchodu, tahle touha je o to silnější a ženy se do svého sexuálního partnera zamilovávají. Tím si působí ještě větší bolest.

Pro ženy (a mnohé muže) je tak důležité, aby se nejdříve po rozchodu emocionálně zahojily a nechaly odejít pohádku předchozího vztahu. Až pak se mohou pustit do nezávazného sexuálního vztahu.

I tak by se měly řídit několika pravidly. Prvním z nich je naprostá upřímnost. Každá žena by měla prozkoumat nejhlubší důvody, proč si začít s nějakým mužem nezávazný sexuální poměr a co takový vztah pro ni skutečně znamená. Pak by měly být otevřené a přímočaré. Tedy měly by být schopny tomu muži říct, co chtějí, co nechtějí a co to pro ně znamená. Dále by měly být realistické a vědět, že takový vztah je dočasný a jednou skončí. Měly by se také vědomě bránit emocionálnímu připoutání k dotyčnému a připomínat si, že jde jen o sex a nikoli o lásku. Neměly by očekávat zdvořilosti, pozvání na večeře a komplimenty. A neměly by být příliš osobní, protože jakmile sexuální poměr skončí, muž mnohdy zmizí navždy.

„A nejdůležitějším pravidlem je, nemějte sex se svým bývalým. Je to to nejhorší, co můžete udělat, protože jste s ním příliš osobně propojení, než abyste byli schopni mít s ním jen nezávazný sex,“ varují američtí psychologové na stránkách deníku Huffington Post.

Doporučujeme

Články odjinud