Vězni celí v růžovém

Vězení v masonském okresu státu Texas je vymalováno růžovou barvou a jeho obyvatelé dostali růžové uniformy a růžové boty. Jde o revoluční pokus předcházet opakovanému narušování zákona.

Místní šerif Clint Low říká, že od té doby, co zavedl ve věznici růžovou barvu, se mu do ní vrací o 70 procent méně delikventů.

"Nechtějí prostě nosit růžovou," vysvětluje. "Naši práceschopní vězni mají možnost buď pracovat venku, nebo zůstat v cele. Teď někteří z nich dávají přednost tomu, že vůbec envycházejí ven, protože nechtějí, aby je někdo viděl."

Vězení v masonském okrese, postavené v roce 1894, je jedno z nejstarších v Texasu. Může v něm přebývat nanejvýš pět vězňů: čtyři muži a jedna žena. Šerif Low říká, že stávající vězení by se mělo předělat na muzeum a že okres potřebuje vězení nové. Zatím ale doufá, že růžové overaly vězňům vězení tak znechutí, že se nebudou chtít vracet.

"Naše vězení není žádný hotel," prohlašuje na obranu svého systému převýchovy estetickým terorem. A je pravda, že má přesvědčivé výsledky. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud