Víc než jen strážkyně rodinného krbu?

Ve středu 8.12. v 19.00 hod se koná poslední předvánoční pořad "Víc než jen strážkyně rodinného krbu" z cyklu Žena mezi kulturami. Je další z řady diskusí o vlivu tradic, zvyků a náboženství na život ženy.

Tentokrát se bude hovořit o tom, jak kulturní rozdíly ovlivňují kariéru a rodinný život v různých zemích. Je to pro ženu v post moderní západní kultuře věcí individuální svobodné volby? Co ovlivňuje její rozhodnutí v tradičných kulturách?

Mezi hosty bude tentokrát patřit ředitelka Centra pro integraci cizinců Gozel Khallyeva, novinářka Petra Procházková a socioložka Jiřina Šiklová. Moderátorkou bude Jana Šmídová.

Na diskusi navazuje projekce filmu Taxikářka v Sidi Bel Abbes (Une femme taxi á Sidi Bel Abbès, režie: Belkacem Hadjadj, Belgie, 2000).

Cyklus Žena mezi kulturami Multikulturního centra Praha a Gender Studies běží vždy ve středu až do poloviny prosince. Poukazuje na jedinečnost různých kultur, na problémy a radosti, kterými prochá! zí všechny ženy světa bez ohledu na svůj původ, postavení, vzdělání nebo počet dětí. Jednotlivé pořady se věnují především postavení žen v různých společnostech a náboženstvích, jejich volbě mezi rodinou a prácí, ženám-cizinkám, a také smíšeným manželstvím.

Pořad "Víc než jen strážkyně rodinného krbu se bude konat 8.12. středu od 19.00 hod ve Velkém sálu Paláce YMCA, Na Poříčí 12, Praha 1

Cyklus vznikl za laskavé podpory Fondu Kanady při Kanadském velvyslanectví v Praze, Evropské kulturní nadace a Ministerstva kultury ČR. Film Taxikářka v Sidi Bel Abbes je zapůjčen z filmového archivu Jeden svět (www.infoservis).

zdroj: MKC Praha, www.mkc.cz

Doporučujeme

Články odjinud