Více než polovina třicátníků jsou stále dětmi

Více než polovina třicátníků jsou stále dětmi

Dvě zajímavé studie z USA a Velké Británie se shodly na tom, kdy ve skutečnosti muži dospívají. Podle autorů těchto výzkumů totiž pánové nejsou dospělí v osmnácti letech, jak je téměř všeobecně právně uznáváno, ale více než polovina z nich jsou dětmi ještě ve třiceti letech. Obdobně jsou na tom i ženy.

Podle odborníků se dospělost pozná podle tří milníků: dokončení všech studií, opuštění domova a rodičů a získání finanční nezávislosti. Zatímco v roce 1960 prošlo tímto testem "tří milníků" více než pětašedesát procent třicetiletých mužů, dnes jich uspěje sotva šestačtyřicet procent.

Pohled do světa žen nabízí podobná čísla. Zatímco před více než čtyřiceti lety bylo "dospělými" v pětadvaceti letech více než sedmdesát procent žen, dnes ve stejném věku uspěje jen pětadvacet procent.

"Každý šestý třicátník ještě stále žije s rodiči. Vstup do dospělosti nastává stále později," prohlásila doktorka Elisa Ferriová, autorka britského sociologického výzkumu.

Všechno prý podle expertů souvisí s různým přístupem společnosti k životu, kariéře a rodině. Zatímco v roce 1957 by svobodná a bezdětná třicátnice byla hanlivě označena za sobeckou, podivínskou a morálně vadnou ženu, dnes je hodnocena spíše jako sebevědomá a mladá. Dokonce je takové chování považováno za normu a předčasný vstup do rodinného života není prestižní a žádoucí. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud