Vícegenerační soužití má řadu výhod. Toto získáte, když budete bydlet s rodiči

6 komentářů

Sandra
22. ledna • 12:29

Dovol Elynor, právě proto, aby se čtyřicetiletý trochu vzchopil a staral se o sebe, je potřeba, aby mu šedesátiletá matka nechodila posluhovat. Protože v tom případě by jednou nebyl schopen ani udělat něco pro tu mámu. On je rozdíl sloužit dospělému svéprávnému vydělávajícímu a dovézt těžký nákup důchodkyni, když je náledí, když ho neunese. Protože ta moje kamarádka může říct, jo Pepíku, já ti klidně uvařím a upeču ob víkend. V týdnu si odněkud ber obědy. Ale pokud té mámě jednou bude osmdesát a řekne, Pepíku, potřebovala bych jednou týdně svézt na nákup a on ji pošle někam...to si pak paní klidně svůj byt prodá a zaplatí si lepší bydlení v lepším pečovateláku se službami. A Pepík holt nebude dědit, protože nebude co. Takže já tobě ty mně sice v rodině platit může, ale do jisté míry. Ta máma nemá povinnost skákat kolem dospělého syna. Ale ten syn k té mámě aspoň primární pomoc poskytnout musí jak podle morálky tak podle zákona.

Elynor
22. ledna • 13:34

@Sandra: Tak já nevím, jak to bylo a ty lidi neznám. Ale kdyby se můj čtyřicetiletý syn rozvedl, a z nějakého důvodu to dopadlo tak blbě, že by neměl kam jít, tak bych přinejmenším zvažovala myšlenku společného bydlení, i když bych z toho neskákala nadšením. Ani bych to neviděla jako důvod mu posluhovat. Vychovala jsem ho tak, že umí všechny domácí práce a nepotřebuje obsluhu. Spíš bych očekávala, že ve společné domácnosti to bude on, kdo přiloží ruku k dílu a udělá různé drobné opravy a úpravy, neb je zručný řemeslník, a já bych tedy nemusela platit hodinovému manželovi. Rovněž bych očekávala, že jde o dočasnou záležitost, ne o setrvalý stav do konce našich životů. Že tím řešíme nějakou nouzovou situaci, jak jsem psala níže. Vůbec by mě nenapadlo, že bych mu snad měla vařit, syn umí vařit stejně dobře jako já, a já normálně pracuju, ještě mnoho let pracovat budu, nejsem nudící se důchodkyně. Ostatně bych nevařila nikomu, ať si každej uvaří sám, pokud je to dospělá svéprávná osoba. Jestliže má dotyčná paní syna "vykutálence", není to tak trochu i její zásluha? kdo ho vychovával? A není to třeba jen váš subjektivní pohled, že syn je "vykutálenec"? Nevím. Připadá mi to jako zbytečné vyhrocení situace. A dovolávat se zákona, aby se o mě potomek postaral? No... to snad je to poslední, ne?

Elynor
22. ledna • 10:13

Pokud to není nezbytně nutné, a to nezbytně musí být opravdu velice nezbytně, kdy už je člověk skutečně zoufalý a hrozí mu nějaký fatální následek, tak bych se tomu vyhýbala. Ano, byly doby, kdy lidstvo žilo formou skupin, všichni v jedné jeskyni. Společný oheň, společný úlovek, společné všechno. Nepochybuji, že i tenkrát byly mezi jednotlivci spory, které pak musela řešit nadřízená autorita - náčelník nebo rada starších, nebo tak něco. A kdo tu autoritu neuposlechl, mohl vypadnout z jeskyně do divočiny a nechat se sežrat šavlozubým tygrem. Tenkrát to jinak nešlo, protože šlo o přežití. Dneska díky mnoha vymoženostem civilizace jde o přežití málokdy, takže si můžeme dovolit luxus vlastního doupěte. Asi je potřeba najít nějaký rovnovážný vztah - druhé lidi sice potřebujeme, ale ne zase moc blízko a intimně.

Sandra
20. ledna • 18:00

Úplně nejlepší popud ke společnému bydleni lze podat stran potomka v případě dávno dospělého, leč čerstvé rozejitého dítěte....dnes jsem mluvila dá se říct se svou nejlepší známou.....mami a co kdybysme oba ten byl prodali a vzali si něco napůl...byla bys na stáří obstaraná....
Cos mu řekla, vykutálenci....povídám bez dechu..... neboť vím, že jsou oba naprosto soběstační, pracují, a v jedné domácnosti by se brzy zabili navzájem.... navíc on daleko častěji potřebuje ji a pokud něco potřebuje ona, tak to zrovna nejde....ona má mě....no co asi.... odtušila ona....vyprat a uklidit si umíš a pokud budeš chtít něco uvařit nebo upéci, tak máš mezi šichtami dost volna a vše najdeš na internetu.
Tak jsem ji to schválila....

Elynor
22. ledna • 10:17

@Sandra: Na druhou stranu ale ten dotyčný "vykutálenec" může jednou říci "vše najdeš na internetu, obstarej si pečovatelku, já na tebe nemám mezi šichtami čas". A bude vymalováno. Všechno má svoje důsledky.

Petra
20. ledna • 13:15

Tak jak všechno to má svá pro i proti, tohle téma docela detailně popisují i zde:
https://jsme.cz/vyhody-a-nevyhody-mezigen... ...

Doporučujeme

Články odjinud