Video: Dvě z pěti žen předstírají mladší věk a často se snaží vyhnout oslavě svých narozenin

Video: Dvě z pěti žen předstírají mladší věk a často se snaží vyhnout oslavě svých narozenin

Většinu žen otázka na jejich věk zarazí. Ve světě, kde je mládí považováno za synonymum krásy, mají ženy pocit, že musí vypadat stále mladě, aby je okolí považovalo za krásné. Tlak společnosti na to, aby vypadaly stále mladé je opravdu velký. Celá čtvrtina dotázaných žen pociťuje, že je jejich okolí soudí na základě jejich věku.

Podle nového globálního průzkumu realizovaného značkou Dove pouze 10 procent hrdě přizná svůj věk bez toho, aby jej zapíraly nebo podle situace upravovaly. Kosmetická značka se zavázala k tomu, že pomůže vytvořit svět, ve kterém je krása zdrojem sebevědomí a nikoli úzkosti. Proto vytvořila krátký film s názvem How Old Are You? (Kolik je vám let?) s cílem inspirovat všechny ženy k tomu, aby se nebály oslavovat svou krásu v každém věku.

„Ženy se obecně domnívají, že to, že prozradí svůj věk, může to ovlivnit, jak bude okolí posuzovat jejich krásu,“ vysvětluje Lucia Dúbravská, Brand manažerka značky. „Připravily jsme tedy kampaň How Old Are You?, kterou chce nadále podporovat svůj závazek posilovat sebevědomí žen. Doufáme, že ženy přehodnotí svůj postoj k sobě a uvědomí si, že jsou krásné bez ohledu na věk.“

Věk vzbuzuje úzkost snad ve všech ženách. Nejhůře se s ním vyrovnávají obvykle s příchodem třicítky, ale pocit pochybností se projevuje už v období puberty. Krátké video vznáší důležitou otázku: kdy vlastně ženy začaly vnímat svůj věk jako problém? Film staví do kontrastu malé holčičky, které se hrdě chlubí kolik jim je let, zatímco dospělé ženy se této otázce snaží vyhnout.

Tato mise na podporu sebevědomí je velmi důležitá. Malé holčičky si totiž velmi všímají všeho, co jejich maminka dělá, a intenzivně vnímají její chování a přístup ke kráse, její sebevědomí a sebeúctu. Proto kosmetická značka učí ženy, aby si uvědomily svoji krásu a našly v sobě zdravé sebevědomí. Jen tak mohou jít pozitivním příkladem svým dcerám.

Vyhýbání se „otázce věku“

Zodpovězení ‘oné’ otázky vyvolává ve většině žen nepříjemné pocity a mnohé z nich rozesmutní. Odhalení věku totiž nutí ženy zaměřit se na negativní aspekty spojené se stárnutím, a přivolává další obavy a nespokojenost se svým vzhledem. Z průzkumu zaměřeného na vnímání věku vyplynulo, že 1 ze 4 žen použije negativně laděné výrazy k tomu, aby se popsala ve vztahu ke svému věku – například „jsem stará“ nebo „příliš tlustá“. Jedním ze zajímavých zjištění bylo, že 2 z 5 žen dokonce předstírají mladší věk a často se snaží vyhnout oslavě svých narozenin.

Doporučujeme

Články odjinud