Víkend bez dietních hříchů. Jak nepřibírat během volných dní?

Víkend bez dietních hříchů. Jak nepřibírat během volných dní?

Hloubáte nad tím, proč se vám zatím nedaří propracovat se k vysněným křivkám? Vaši úpornou snahu možná sabotují skryté víkendové prohřešky. Naučte se proplout víkendem bez nezřízeného mlsání!

Během týdne si přísně dávkujete porce zdravé stravy a držíte se na uzdě. Jenže v pátek odpoledne se přepnete na „víkendový provoz“ – máte před sebou vidinu pátečního posezení v hospůdce, svátečního oběda o pěti chodech a nedělního televizního maratonu. Vždyť kdo by chtěl během svého volna počítat každou kalorii?

Ženy, které drží redukční dietu s jedním „hříšným dnem“, během něhož si můžou dopřát kteroukoli kalorickou bombu, si nejčastěji povolí uzdu právě v sobotu. I během běžného víkendového dne podle statistik spořádáte až o 115 kcal víc než obvykle.

Za tímto zvýšeným příjmem energie se většinou skrývá alkohol nebo tuk. Tyto víkendové kalorické orgie se na vaší postavě můžou projevit až 2,5 kily za rok navíc! Vybředněte z víkendových nešvarů a ručička vaší váhy se pomalu vydá směrem dolů…

Pátek 18.00

Víkendová past: Sraz v hospodě

Jakmile v pátek překročíte práh svého oblíbeného podniku, veškerá dobrá předsevzetí se vytratí do ztracena. Pokud si objednáte skleničku alkoholického moku, povzbudíte svůj apetit.

Výsledkem bývá spousta nechtěných kalorií, ať už přijatých v tekuté podobě, nebo ve formě narychlo objednané večeře. Čím víc společníků u stolu, tím víc pokušení! Když před vaší sousedkou na stole přistane smažený sýr, možná se vám taky začnou sbíhat sliny...

Řešení: Jako první pomoc zafunguje správný výběr stolu – sedněte si co nejdál od baru, kde nebudete cítit závan jídla linoucí se z kuchyně, a nebude vás svádět pohled na dobroty vystavené na barovém pultu. Když vás přece jen dožene večerní hlad, objednejte si společně s přáteli pizzu margheritu – jedním dílkem si zaplníte žaludek, aniž byste příliš zacloumali se svým celodenním „kalorickým účetnictvím“.

Máte chuť na skleničku něčeho ostřejšího? Dejte si koktejl Manhattan (130 kcal), mojito (150 kcal) nebo vodku s tonikem (170 kcal).

Sobota 10.00

Víkendová past: Posunutý budíček

Konečně šance dohnat spánkový deficit a nenechat se vytrhnout ze snění řvavým zvukem budíku. Jenže pokud zůstanete i po probuzení lenošit v posteli a přeskočíte snídani, na vaší štíhlé linii se to může zanechat určité stopy. Když totiž vynecháte právě snídani, která většinou bývá kaloricky nejchudším jídlem dne, budete pak v pokušení dát si dvě večeře. A tak namísto původních snídaňových 300 kcal spořádáte třeba až 600 kcal.

Řešení: Hned jak se vyhrabete z peřin, dopřejte si v klidu snídani o několika chodech, která bude obsahovat jak sacharidy (tedy celozrnné pečivo), tak i bílkoviny (například sýr či vajíčka) a zeleninu (kdy jindy máte čas si ráno na talíř lákavě naaranžovat krájenou okurku než o víkendu!).

Ranní hodování můžete zakončit miniaturním dezertem. Nedávná izraelská studie totiž zjistila, že malý dezert na konci snídaně snižuje hladinu „hormonu hladu“ zvaného ghrelin, a tím vám kupodivu pomůže spořádat během zbytku dne o něco méně kalorií.

Neděle 12.00

Víkendová past:Oběd v restauraci

Podle nedávného amerického výzkumu patří mezi nejčastější období týdne, kdy se vyráží do restaurace, právě víkend. Během nedělního výletu je oběd v hospůdce často nejpohodlnějším řešením… Hlavní jídlo zkonzumované mimo domov přidává k vašemu dennímu příjmu energie zhruba 140 kcal.

Často vás na jídelním lístku zláká nezdravá příloha (syndrom: když je víkend, tak si ty hranolky dám!) a velikost porce bývá často větší, než na jakou jste zvyklí z domova. A když máte plný talíř, většinou všechno spořádáte až do posledního sousta. Je přece víkend, ne?

Řešení: Naordinujte si nízkokalorický předkrm v podobě zeleninové polévky či vývaru nebo malého zeleninového salátu. Ukojí to váš apetit a při hlavním jídle se pak budete v příjmu kalorií krotit. Mezi další triky patří vybrat si tu správnou restauraci – pokud zamíříte do pizzerie s jídelníčkem inspirovaným středomořskou stravou, nabídka zdravějších jídel bude patrně větší než v restauraci, která své polední menu staví na královské porci bůčku.

A alespoň svačiny v podobě sendviče či krabičky se zeleninou si vezměte s sebou z domova. Každá svačinka koupená na cestě totiž znamená v průměru dalších 100 kcal navíc.

Neděle 16.00

Víkendová past: Filmový maraton

Ať už zamíříte do kina, nebo si ho vychutnáte v obýváku, má to své nástrahy! Když se soustředíte na obrazovku či na plátno, nevnímáte, kolik kalorií do sebe jen tak mimochodem nasoukáte. Velká limonáda může obnášet až 700 kcal a obří pytlík popcornu přes 80 gramů tuku! Bez vlivu na váš apetit se neobejde ani sledování kuchařských show v televizi. Až 75 % diváků si nechá podobnými pořady ovlivnit i svůj vlastní jídelníček. Proto si raději vybírejte jen takové kulinářské pořady, v nichž se objevují převážně zdravé ingredience.

Řešení: V zásadě platí, že čím menší obal zvolíte, tím méně kalorií spotřebujete. V kině sáhněte po dětské porci a doma v obýváku si zdravé zobání nasypte na malé mističky. Naservírujte si hrstičku mandlí, porci polotučného sýra nebo krájenou mrkev a zapíjejte čajem z čerstvé máty. Máte chuť na sladké? Zažeňte ji lžičkou hrozinek.

Doporučujeme

Články odjinud