Víkend na chalupě: Od snídaně po večeři

24. 7. 2016
Víkend na chalupě: Od snídaně po večeři
Cesta z města je pozvánkou ke stolu plnému známých chutí. Také máte pocit, že k volnu na venkově patří lívance či lečo? Bez nich by léto snad ani nebylo létem.

Snídaně: Lívance z jogurtu s ovocem

6 porcí příprava: 40 minut

250 g hladké mouky, 400 ml polotučného mléka, 80 g másla, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 10 g droždí, špetka soli, 1 lžička citronové kůry, řepkový olej

DOKONČENÍ: 300 g malin, 50 g moučkového cukru + na posypání, 250 g plnotučného selského jogurtu, 300 g borůvek

Mouku prosejte. Mléko mírně zahřejte a rozpusťte v něm máslo. Vlijte do šlehací mísy a přimíchejte rozšlehané žloutky, vanilkový cukr, sůl, rozdrobené droždí, po chvíli citronovou kůru a mouku. Vyšlehejte hladké husté těsto a nechte ho kynout na teplém místě bez průvanu. Lívanečník vymažte olejem, rozehřejte ho a dozlatova v něm usmažte z obou stran lívance. 100 g malin vložte s cukrem do kastrůlku. Přidejte 50 ml vody a rozvařte, propasírujte na hladkou omáčku. Lívance servírujte s malinovou omáčkou, jogurtem a ovocem.

Oběd: Králík cibulář na tymiánu

6 porcí příprava: 60 minut

80 g slaniny, 1 naporcovaný králík, sůl, 2 cibule, 1 lžička celého černého pepře, 4 snítky tymiánu, 200 ml světlého piva 10°, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky

PŘÍLOHA: 1 kg brambor typu B, 50 ml rostlinného oleje

Ze slaniny nakrájejte špalíčky. Polovinou prošpikujte králíka, maso osolte.Zbylou slaninu nakrájejte na kostičky, cibuli na jemné proužky. V kastrolu opečte zbytek slaniny; až pustí tuk, nechte v něm zesklovatět cibuli. Naskládejte porce králíka a opečte je z obou stran. Přidejte celý pepř a tymián. Podlijte pivem a 200 ml vody. Přiklopte a dejte péct na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Po 30 minutách kastrol odklopte a pečte ještě 20 minut. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kolečka. Zahřejte olej a brambory opékejte dozlatova. Až budou téměř hotové, přiklopte je poklicí a na mírném ohni nechte změknout. Osolte. V kastůlku rozpusťte máslo na jíšku. Vsypte mouku a orestujte ji. Upečeného králíka vyndejte z kastrolu. Do výpeku vmíchejte jíšku a 10 minut vařte. Králíka vraťte do šťávy a v troubě ještě prohřejte.

Večeře: Domácí lečo s volským okem

6 porcí příprava: 45 minut

700 g různobarevných paprik, 700 g rajčat, 200 g cibule, 7 klobás, 4 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, 6 vajec, chléb k podávání

Papriky rozkrojte, zbavte stopek a jádřinců, nakrájejte je na proužky. Rajčata rozpulte a vykrojte z nich tuhý střed, nakrájejte je na kousky. Cibuli nasekejte nahrubo, 1 klobásu nakrájejte nadrobno. V hrnci zahřejte olej. Vsypte kousky klobásy a krátce je orestujte. Přisypte cibuli a papriky a společně opékejte, dokud papriky nezměknou. Ztlumte plamen a vmíchejte nakrájená rajčata. Osolte, opepřete a duste pod pokličkou na mírném ohni asi 10 minut. Klobásy nakrájejte na kolečka a opečte z obou stran. Na pánvi usmažte volská oka. Lečo podávejte s klobásami, volskými oky a chlebem.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Venuše má svou opozicí zaděláno na víření určitého nesouladu. Důvodem mohou být finance či vměšování někoho třetího do vašeho partnerského vztahu. Potřebujete si ujasnit, co budete dál…

Nejčtenější články

Články odjinud