Víkend ve venkovském stylu

9. 8. 2013
Chystáte se s rodinou na chalupu? Připravte si rustikální menu s vůní domácích bylinek včetně poctivé drůbkové polévky, domácích hranolků i voňavého koláče.

Jako od maminky

Drůbková polévka je grunt, pečená kuřecí stehýnka se jen rozsýpají, rajčatový salát osvěží a koláč s opilými višněmi je tou nejsladší tečkou.

Drůbková polévka

4 porce - příprava: 45 minut

  • 500 g kuřecích drobů
  • 250 g kuřecích krků
  • 2 mrkve
  • celý pepř
  • nové koření
  • 1 lžička soli
  • 100 g másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 malá růžička brokolice
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • sůl a pepř

Kuřecí srdíčka a žaludky očistěte. V hrnci je zalijte asi litrem vody. Přidejte krky, jednu oloupanou mrkev a koření. Osolte a vařte asi 30 minut.

Mezitím v jiném hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm mouku. Jíšku nechte zchladnout. Do vychladlé jíšky sceďte vývar z drobů. Polévku metličkou rozšlehejte dohladka a nechte 10 minut provařit.

Droby nakrájejte nadrobno a přidejte do polévky. Druhou mrkev a brokolici očistěte a nakrájejte na kousky. Přidejte ji do polévky dvě minuty před koncem přípravy. Dochuťte solí a pepřem.

Rajčatový salát s mátou

4 porce - příprava: 20 minut

  • 600 g různých druhů zralých rajčat (2 velká červená rajčata, směs barevných cherry rajčat)
  • 1 červená cibule
  • 1 šalotka
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 snítka máty
  • sůl a pepř

Rajčata omyjte a nakrájejte. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na slabé proužky. Nakrájenou cibuli dejte do misky, přelijte vroucí vodou a nechte chvilku stát. Pak vodu slijte a cibuli smíchejte s rajčaty.

Šalotku oloupejte a nasekejte na velmi jemno nebo umixujte. Pak ji smíchejte s olivovým olejem, citronovou šťávou a cukrem. Prošlehejte, aby se cukr rozpustil a ingredience spojily.

Připravenou zálivkou přelijte rajčata s cibulí. Přidejte lístky máty a dochuťte solí a hrubě mletým pepřem. Nechte vychladit.

Kuřecí stehýnka s domácími hranolky a tatarkou

4 porce - příprava: 60 minut

  • 4 kuřecí stehna
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 2 lžíce kvalitního oleje
  • 2 biocitrony
  • 1 palička česneku
  • 4 snítky tymiánu
  • 4 velké brambory
  • 300 ml řepkového oleje na smažení
  • 250 g majonézy
  • 3 lžíce jogurtu
  • 1/2 červené cibule
  • 3 kyselé okurky
  • sůl a pepř

Stehna omyjte a osušte. Potřete směsí z papriky, oleje, lžičky strouhané citronové kůry, šťávy z jednoho citronu, soli a pepře. Vložte s nakrájeným citronem, česnekem rozebraným na stroužky a tymiánem do pekáče a pečte 40 minut při 200 °C.

Brambory nakrájejte, namočte na 30 minut do vody, osušte a smažte dozlatova. Majonézu smíchejte s jogurtem, nakrájenou cibulí a strouhanými okurkami. Dochuťte. Pečená stehýnka podávejte s domácími hranolky a tatarkou.

Višňový koláč s čokoládou

forma o Ø 26 cm - příprava: 55 minut

  • 300 g višní
  • 50 g krupicového cukru
  • 100 ml rumu
  • 6 vajec
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g hořké čokolády
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 100 g plátků loupaných mandlí
  • 100 g strouhanky
  • tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Višně omyjte a vypeckujte. Dejte je do misky, promíchejte s cukrem a pokropte rumem. Nechte odležet.

Oddělte žloutky od bílků. Do mísy ke žloutkům prosejte cukr a třete do zhoustnutí. Máslo rozpusťte. Čokoládu nastrouhejte. Bílky ušlehejte se špetkou soli dotuha. Do utřených žloutků vmíchejte strouhanou čokoládu a polovinu mandlí. Přilijte zchladlé máslo a promíchejte. Pak přidejte část strouhanky a sněhu. Vmíchejte zbylou strouhanku a nakonec opatrně zapracujte sníh.

Těsto rozetřete do vymazané a vysypané formy. Navrch rozložte marinované višně a posypte zbylými plátky mandlí.Pečte v troubě při 180 °C 30 minut.

Sýrové košíčky s rajčaty

4 porce - příprava: 30 minut

  • 300 g listového těsta
  • 1 vejce
  • 250 g kozího sýra s bílou plísní (váleček)
  • 2 malá soudkovitá rajčátka
  • 2 snítky tymiánu

Listové těsto rozválejte, vykrojte 8 větších koleček. Do čtyř vykrojte středy o průměru sýra. Plná kolečka potřete vejcem a položte na ně vykrojená kolečka. Dejte je na plech s pečicím papírem.

Sýr rozkrojte na 4 menší kolečka a rozdělte do košíčků. Rajčata rozpulte a vmáčkněte do středu sýra. Z tymiánu otrhejte lístky a posypte sýr. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut. Upečené koláčky sundejte z plechu a podávejte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 7/2013.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Pokud si zajistíte správný start do nového týdne, podaří se vám smazat minulá nedorozumění. Ruku na srdce, ne vše jelo podle plánu. Nepropadejte však panice, protože jste průbojní a…

Nejčtenější články

Doporučujeme