Víkendová manželství: Jaká jsou pro a proti takového vztahu? Na co si dát pozor | Foto: iStock

Foto: iStock

Víkendová manželství: Jaká jsou pro a proti takového vztahu? Na co si dát pozor

S pojmem víkendové manželství už jste se možná setkala, nebo ho dokonce sama praktikujete. Jako na každém jiném vztahu se i na tomto musí pracovat a ne každému svědčí. O co tedy jde?

Jak vypadá víkendové manželství?

Víkendová manželství nejsou žádnou výjimečnou anomálií, vždy byla a vždy budou. Nejběžnější model je naprosto prozaický: On odjíždí v pravidelných či nepravidelných intervalech za prací, která se rodině z určitých důvodů vyplatí, ona zůstává doma a stará se sama o domácnost a o děti. Má takové uspořádání dobré vyhlídky?

„Myslím, že to prostě není pro každou dvojici. Byla jsem vdaná dvakrát, obě manželství byla shodou okolností víkendová. Bývalý i současný muž jsou dálkoví řidiči kamionů. S prvním mužem jsme to nezvládli. Byl hrozně žárlivý a já nevyzrálá. S druhým mužem žiji pět let a současné uspořádání nám zcela vyhovuje. Možná i proto, že jsou děti již větší a samostatné a já nejsem stále v jednom kole,“ říká Ivana, která si víkendové partnerství pochvaluje a neměnila by. Dokonce se prý trochu obává toho, jak si zvykne, až půjde její muž do důchodu.

Je ve vztahu důležitá tolerance? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Z počátku je to těžké

Asi nejtěžší krize zažívají víkendová manželství v počátku změny uspořádání. Všichni včetně dětí si musí zvyknout, že jeden z rodičů není přítomný. Avšak nejde jen o adaptaci na odloučení! Žena je nově doma na vše sama, což nemusí být kupříkladu s malými dětmi, domem a zahradou vůbec jednoduché. Tato fáze je bohužel nevyhnutelná, je výhodou o ní vědět a dopředu s jistým diskomfortem počítat – pak nebudete zaskočeni.

„V prvním manželství, když byly děti malé, jsem manželovi často vyčítala, že jsem na vše sama. To, že práci přijal, bylo ale i mé rozhodnutí. Domluvili jsme se. Peníze, které muž tehdy vydělával, byly pohádkové. Bohužel když se vracel domů, měl představu, že ho vždy uvítá vyfiknutá a nažhavená lady, nažehlené a natěšené děti a opulentní večeře, ideálně při svíčkách – opak býval pravdou. Byla jsem mladá a neorganizovaná, děti zlobivé a často nemocné, muž strašně žárlivý. Naše manželství to neustálo. Nyní jsme s mužem moudřejší,“ dělí se o své zkušenosti Ivana.

Pokračování 3 / 5

Časem se vše podá

Pokud ve vztahu nechybí to základní jako láska, tolerance, respekt a vzájemná empatie a nezbytná důvěra, bez níž žádný vztah na dálku i bez dálky nemůže dlouhodobě existovat, je docela možné, že se po pár měsících vše poddá. Domácnost si prostě najde svůj řád a vyjedou se bezpečné koleje. Maminky si doma vše zorganizují, aby domácnost šlapala jako na drátkách. Někdy to dokonce bývá překvapivě snadné, s nikým se totiž nemusí dohadovat o poslední slovo. Je jen na nich, jak si vše naplánují.

„I nyní se mi občas stane, že když muž ve čtvrtek večer dorazí domů a chce jít společně vyvenčit psa v jinou hodinu, než jsem zvyklá, bývám rozhozená. Ale už se tomu dokážu zasmát a změnit plán. S dětmi, které šly spát v půlnoci místo v osm, když se muž vrátil domů, to bylo mnohem horší,“ vzpomíná zkušená Ivana, u které takové situace bývaly často zdrojem hádek. „Dnes bych vše řešila jinak, místo toho, abych se nafoukla, bych muži všechno bez zbytečných emocí vysvětlila a třeba se i snažila domluvit na nějakém kompromisu. Tehdy nám to ale nějak nešlo,“ říká Ivana.

Pokračování 4 / 5

I návrat do normálu může být těžký

O návratu od víkendového manželství k běžnému soužití se mnoho neumluví, ale i tato změna může být, zvláště po letech, nesmírně těžká a může vézt ke krizi vztahu. Najednou je v pracovních dnech doma o jednoho víc, o jednoho, který má stejně jako vy hlavní slovo a uplatňuje ho, a na to už nejste úplně zvyklá. Navíc přepíná televizi ze seriálu na fotbal, vyžaduje teplé, ideálně masité jídlo každý den, poslouchá nahlas rádio, dovoluje dětem jíst v posteli a podobně. Jenže zároveň jde také o muže, který rodinu miluje, chce ji zabezpečit a můžete se o něj opřít.

Pokračování 5 / 5

Kdy zbystřit? Kdy je zřejmé, že to skutečně skřípe?

„Řeknu to úplně jednoduše. Špatné je, když se na druhého přestanete těšit a když se v sobotu tetelíte nedočkavostí, že v neděli večer odjede,“ tvrdí Ivana a dodává, že i v druhém manželství se párkrát přistihla, že se na manžela vůbec netěšila, ale když přijel, vše bylo jako mávnutím kouzelného proutku jinak. Obvykle se to stalo v době, kdy toho měla Ivana moc a měla nějaké další starosti.

„Jsem přesvědčená, že víkendové manželství není pro každého, ale pokud to nezkusíte, tak to nezjistíte. Dle mého názoru je dobré si předem ujasnit a domluvit se, že pokud byste cítili, že váš vztah toto uspořádání ničí, tak se raději vraťte k běžnému soužití. Žádné peníze či kariéra vám rozpadající vztah nezaplatí.“

Doporučujeme

Články odjinud