Špenát je – podobně jako kopřivy – prvním zeleným poslem jara, který si najde cestu do velikonočních receptů. U nás doplňuje nádivku, podává se k pečením či k uzenému a v Itálii jím plní báječný křehký koláč. Vyzkoušejte ho a dáte nám za pravdu!
Torta di spinaci
Na 8 porcí , Příprava: 1,5 hodiny
Těsto
400 g hladké mouky
3/4 lžičky soli
250 g másla, nakrájeného na kousky
1 žloutek z velkého vejce
Náplň
3 lžíce olivového oleje
2 velké cibule, nadrobno nakrájené
750 g čerstvého špenátu nebo 500 g
mraženého sekaného špenátu
hrst nastrouhaného parmazánu
400 g ricotty, jemného
tvarohu či žervé
4 velká vejce, lehce prošlehaná
+ 1 bílek z velkého vejce na potření
sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
Mouku, sůl a máslo spolu propracujte v míse na drobenku. Vlijte žloutek rozmíchaný se 3 lžícemi studené vody a vidličkou rychle spojte do těsta, můžete zastříknout trochou studené vody, pokud se nechce spojit. Těsto
rozdělte na dvě části, zabalte do fólie a dejte do chladu.
Olej rozehřejte v pánvi a osmažte na něm cibuli, až zkřehne, ale nezabarví se. Čerstvý propláchnutý špenát krátce povařte jen s vodou, která ulpěla na listech, propláchněte ve studené vodě, dobře vymačkejte a nasekejte.
Mražený jen krátce poduste a rovněž dobře vymačkejte tekutinu.
V míse promíchejte nasekaný špenát s podušenou cibulí, nechte vychladnout
a vmíchejte parmazán, ricottu, ušlehaná vejce a dobře osolte a opepřete. Troubu předehřejte na 190 °C.
Polovinu těsta rozválejte na kruh o 5 cm větší, než je průměr formy, a vyložte jím dno a stěny formy o průměru 24 cm. Potřete bílkem a vlijte špenátovou náplň. Zbylé těsto rozválejte, pokryjte koláč a v okrajích dobře spojte, prsty vytvořte ozdobný okraj.
Do těsta vykrojte malý otvor, aby mohla unikat pára, nebo těsto na povrchu propíchejte vidličkou. Máteli odkrojky těsta, můžete z nich vytvořit ozdoby, třeba lístky, a přilepit je bílkem na těsto. Pečte 40 až 50 minut, až bude těsto krásně zlaté. Nechte 10 až 15 minut stát. Koláč podávejte nakrájený na řezy.
Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz
ČTĚTE TAKÉ:
Rychlá (a zdravá) večeře - 4 recepty pro vás