Víkendy nepřejí porodům

Víkendy nepřejí porodům

O dítěti, jež přišlo na svět v neděli, se tradovalo, že mu sudičky daly do vínku šťastný a spokojený život. Dnes však takzvaných nedělňátek rapidně ubývá. Proč tomu tak je, se pokusil vysledovat německý biolog Alexander Lerchl z Mezinárodní univerzity v Brémách.

Ve studii, již publikoval v odborném časopise Naturwissenschaften, připisuje tento trend především jednání lékařů a porodních asistentek, kteří se nezřídka snaží vyhnout nákladným víkendovým porodům a stále častěji je urychlují a vyvolávají medikamentózně, popřípadě volí císařský řez. K závěrům, které jeho názor potvrzují, dospěl na základě analýzy více než 700 000 porodů, k nimž došlo mezi lety 1988 a 2003 v Severním Porýní-Vestfálsku a jež porovnal s údaji za dřívější období.

Přitom zjistil, že v letech 1900 až 1950 se o nedělích rodilo o pět procent dětí více než v ostatních dnech týdne. „V neděli zavládl v domácnostech větší klid,“ uvádí Alexander Lerchl, „a ženy se proto mohly lépe uvolnit.“ Tento trend se však postupem doby začal měnit. Před dvěma lety klesl počet nedělních novorozenců oproti pátku, kdy se jich dralo na svět největší množství, o 26 procent. Zřetelně se rovněž snížilo kvantum miminek, která spatřila světlo světa v sobotu. Zato v pátek jich bylo o osm procent více než ve čtvrtek.

„Často se stává,“ zdůrazňuje biolog, „že je ženám urychlení porodu nebo císařský řez doporučován ze zdravotních důvodů.“ Přitom se však málo přihlíží k tomu, že tento postup nemusí být právě nejlepší ani pro rodičku, ani pro dítě. Může se projevit mimo jiné vysokým krevním tlakem matky, nebo nedostatečným zásobováním organismu kyslíkem u kojence. I když v samotném Německu začíná převažovat tendence k přirozeným porodům, nebezpečí, jež přinášejí uměle vyvolané, nelze podle Lerchlova mínění v žádném případě podceňovat. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud