Viktor Preiss zdolával pražské věže

Viktor Preiss zdolával pražské věže

Po seriálech Rozhlédni se, člověče, Paměti stromů a Zpět k pramenům plánuje Česká televize od ledna vysílat další naučný cyklus, tentokrát o pražských věžích. Provázet jím bude herec Viktor Preiss (60).

"Moc se mi líbily seriály s Luďkem Munzarem. A když přišel režisér Bedřich Ludvík s nabídkou, abych s ním stoupal do pražských věží, tak jsem nemohl odmítnout," říká herec.

Nový dokumentární cyklus bude mít název Praha město věží. První ze šestnácti dílů uvidí diváci v polovině ledna a postupně se vždy v neděli představí téměř sto věží, kam natáčecí štáb spolu s moderátorem vyšlapali schody. "Na začátku jsem kvůli tomuto seriálu absolvoval pro jistotu zdravotní prohlídku. Chtěl jsem vědět, jestli na to fyzicky mám, abych lezl do všech těch výšek. Ale všechno naštěstí dopadlo dobře a byl to krásný pocit stát nahoře a dívat se na Prahu," tvrdí herec, který zkraje roku odstoupil kvůli zdravotním potížím a psychickému vyčerpání z připravované inscenace Dumb show v pražském divadle Ungelt.

Věže s překážkami I když se může zdát, že vylézt na jakoukoli věž v Praze je jednoduché, opak je pravdou. Štáb se setkal s mnoha komplikacemi.

"Celý měsíc, kdy jsme natáčeli, bylo velmi teplé počasí, vyslovená vedra. Ve věžích, tím že jsou uzavřené, bylo někdy i pětačtyřicet stupňů, což nám dávalo docela zabrat. Také někteří majitelé k nám nebyli vstřícní, takže jsme se na spoustu míst vůbec nedostali," lituje Preiss.

A z jaké že věže byl pro moderátora nejkrásnější pohled? "Bezkonkurenčně nejlepší byl ze dvou postranních věží Svatovítského chrámu. Musím říct, že nejméně nápadné věže měly obvykle nejkrásnější pohled," dává tip pro každého, kdo by ho chtěl následovat. Pokud bude seriál u diváků úspěšný, plánují jeho tvůrci i pokračování. Tentokrát s názvem Věže republiky.

Doporučujeme

Články odjinud