5
Fotogalerie

Víme, jak na kreativní odpočinek. Zkuste olej nebo akvarel!

Hledáte únik od starostí všedních dní? Baví Vás kreslení, malování? Zkuste olej nebo akvarel! Že nevíte jak na to? Nevěšte hlavu. Poradíme Vám.

Olejomalba

Jedna z nejpopulárnějších uměleckých technik. Kromě štětců budete potřebovat také ředidla a speciální olejové barvy.

Olejové barvy

Pomalu schnoucí barvy skládající se z částic pigmentu suspendovaných v zasychajícím oleji, obvykle lněném. Jejich viskozitu můžete měnit přidáním rozpouštědla (terpentýn nebo lakový benzin). Rychlost zasychání je dána tloušťkou vrstvy barev. Čím je vrstva silnější, tím schne déle.

525-Olejomalba.jpg

Ředidla – rozpouštědla a lihy

Využijete je nejen k ředění barev, ale také k péči o štětce a palety. Nejznámější je terpentýn, který zachovává olejový charakter barev. Bohužel moc příjemně nevoní, proto existují také „voňavější“ alternativy.

Třeba lněný olej, který dodá barvám lesk a průhlednost. Když ho přidáte do barev, vytvoří hladký povrch a stopy po štětci se jako zázrakem ztratí.

Štětce

Na kvalitě záleží a u štětců obzvlášť. Stejně tak na péči o ně. Při malování na ně netlačte, volte vhodnou velikost a snažte se nenamáčet jejich kovovou část. Po použití je vždy řádně omyjte, dobře uložte.

Plátno

Ideálním podkladem pod olejomalbu je plátno. A nejlépe lněné. Obrazy na něm namalované totiž mají díky „živé“ struktuře organickou krásu.

525-Olejomalba-kurz.jpg

Techniky olejomalby

Dělí se podle způsobu nanášení barev. Štětcem, vytlačováním z tuby nebo špachtlí. Každá technika má něco do sebe.

Chcete se o této technice dozvědět více a vyzkoušet si ji?

Přihlaste se na kurz ve Výtvarné škole Draw Planet. Naučíte se základy, odnesete si krásné malby. Začít s uměleckou tvorbou ještě nikdy nebylo snazší!

525-Akvarel.jpg

Akvarel

Jedinečná umělecká technika a relaxace v jednom. To je malba akvarelem. Ten totiž svými jemnými barvami a přechody mezi barvami něžně pohladí duši. Tuhle nádhernou techniku si zamiluje úplně každý. Nevěříte?

Akvarelové barvy

Barvy rozpustné ve vodě. Používají se na různé povrchy (papír, plátno, látka, dřevo, kůže). Nedisponují výraznou krycí schopností. Podklad díky tomu „prosvítá“. Skládají se z živočišných, rostlinných nebo nerostných pigmentů, které jsou spojeny vodou, arabskou gumou, glycerínem, medem a konzervačními přísadami.

525-AKVAREL-2.jpg

Chcete si akvarel vyzkoušet?

Pokud zvládáte malovat vodovkami – a to určitě ano – odhoďte zábrany a vyzkoušejte akvarel. Nejste si jisti? Přijďte se s touto technikou seznámit na kurz. Dozvíte se také mnoho nového o výběru papíru a štětců, o malbě do suchého podkladu, nebo o použití stylizace.

Zobrazíte nádherné krajinky a zvířata. Kurz akvarelu Vám otevře svět nových znalostí, krásných výtvorů. Malování akvarelem se Vám dostane pod kůži! Tak neváhejte a zkuste to!

Doporučujeme

Články odjinud