Ještě oficiální lékopis z roku 1845 přesně vyjmenovával dvě stě různých druhů vín doporučovaných lékařům k léčení devadesáti procent tehdy známých chorob. Jedenáct druhů přitom plně hradila pojišňovna! Víno z lékařských předpisů vytlačila až "moderní" farmakologie. Ukazuje se však, že neprávem.
Víno opravdu léčí
Ještě oficiální lékopis z roku 1845 přesně vyjmenovával dvě stě různých
druhů vín doporučovaných lékařům k léčení devadesáti procent tehdy známých
chorob. Jedenáct druhů přitom plně hradila pojišňovna! Víno z lékařských
předpisů vytlačila až "moderní" farmakologie. Ukazuje se však,
že neprávem. Střídmé užívání vína jakožto léku totiž přináší
značné terapeutické účinky a především - bez jakýchkoli vedlejších příznaků!
Kvalitní
víno ordinované v "léčebných dávkách" léčí nejen většinu
tak zvaných civilizačních chorob, ale údajně pomáhá i pacientům s
cukrovkou či nemocemi oběhové soustavy
Víno totiž obsahuje padesát druhů přírodních kyselin. Nejblahodárnější
vliv na náš organismus mají zejména tři: vinná, jablečná a mléčná.
Společně totiž podporují v zažívacím traktu vznik zásaditého prostředí,
čímž napomáhají jeho lepší činnosti a urychlují trávení. Proto se ke
každému jídlu doporučuje sklenička vína. Ne však víc!
Další prospěšnou složkou vína je přírodní cukr. Ten díky vysoké
kalorické hodnotě pomáhá především pacientům s oslabeným organismem ve
znovuobnovení duševních i fyzických sil.
Americká lékařka Marika Michaelsová však jde ve své knize nazvané výmluvně
Uzdravte se vínem ještě dál když tvrdí, že vínem se dá léčit nejen
viróza, kašel a chřipka, ale například i nemoci oběhové soustavy, nejčastější
příčiny úmrtí. Pacientům, kteří pravidelně, avšak ve velmi nízkých dávkách
(nejvýše dvě deci) popíjeli červené víno, naměřili lékaři zvýšený
obsah tak zvaného dobrého cholesterolu. Současně u nich nebyly zaznamenány
výkyvy v obsahu cukru v krvi, a to ani v pokročilejším věku.
Výsledek je jednoznačný: víno léčí! Avšak jen víno kvalitní, tedy přírodní
suché, a pouze v "léčebných" dávkách.
zdroj: Plus