Kyselina askorbová neboli vitamin C je asi nejznámějším ze všech vitaminů, v lidském organismu totiž plní řadu funkcí a jeho přítomnost je naprosto nezbytná. Vitamin C je silným antioxidantem, ruší tedy negativní vliv volných radikálů a chrání buňky před poškozením. Navíc podporuje imunitu. Podle studie z Nového Zélandu ale výrazně přispívá také k léčbě rakoviny.
A pokud je se stravou přijímán v dostatečné míře, pak hraje klíčovou roli také v prevenci nádorového onemocnění. „Lidé s rakovinnými buňkami by měli přijímat více vitaminu C, který může omezovat růst nádoru,“ tvrdí docentka Margreet Vissersová z University of Otago.
„Naše důkazy nabízejí slibnou a jednoduchou intervenci do léčby rakoviny, a to jak na úrovni prevence, tak samotné léčby,“ dodala Vissersová s tím, že vitamin C tělo chrání před vznikem nádorových buněk, a když už ke vzniku tumoru dojde, pak brzdí jeho růst.
Vitamin C je nejúčinnější a nejcennější, pokud je přijímán ze stravy v přírodně aktivní formě. Nejvíce ho je v ovoci a zelenině, zvláště pak v šípkách, rakytníku, černém rybízu, jahodách, citrusových plodech, kiwi, bramborech, rajčatech a dalším.
ČTĚTE TAKÉ:
Muzikant Michal Dvořák se stal poprvé otcem!
STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU