Vitamin D snižuje riziko onemocnění chorobami srdce

21. 2. 2010
Vitamin D snižuje riziko onemocnění chorobami srdce
Umírněné pravidelné slunění a třeba také konzumace rybího tuku mohou být zvláště u osob středního a vyššího věku velmi důležité pro zachování dobrého zdraví. Osoby mající v těle dostatek vitaminu D totiž trpí méně chorobami srdce a diabetem a stíhá je tak méně často infarkt a mrtvice.

Klepněte pro větší obrázek

Podle lékařů z britské Warwick University je u osob s vysokou hladinou vitaminu D v krvi sníženo riziko rozvoje chorob oběhové soustavy o 43 procent. Odborníci z Warwicku se přitom opírají o data z 28 různých studií, v jejichž rámci bylo vyšetřeno téměř sto tisíc osob.

Vitamin D je přitom obsažen v celém spektru potravin včetně tučných ryb, tedy lososovi, tuňákovi a makrele. Významným zdrojem vitaminu je ale lidská kůže, kde vitamin vzniká fotochemickou reakcí po vystavení kůže paprskům UV záření.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Jestliže hledáte novou práci nebo nové zaměstnance, zaměřte se v této době na pohovory či výběrová řízení. Velmi úspěšné budou jednoznačně pracovní cesty, tudíž žádnou neodmítejte.…

Nejčtenější články

Články odjinud