Vitaminy pro krásu: Co dodat při prvních šedinách a lámavých nehtech?

Vitaminy pro krásu: Co dodat při prvních šedinách a lámavých nehtech?

V mládí nás přirozená krása nestojí prakticky nic, avšak jak přibývají léta, musíme se obvykle trochu snažit. Pomoci nám mohou vitaminy, a to nejenom ty, které se ukrývají v tabletkách. Řadu těch, které podpoří vaši krásu, najdete i v jídle.

Předčasné šediny

I šedé vlasy s šik sestřihem mohou být krásné, líbí se však spíše nám ženám než mužům. Přestože zralé ženě mohou slušet, přidávají bohužel léta, a ne každá z nás je umí nosit s noblesou. Pokud chceme alespoň částečně oddálit používání barev, je třeba do jídelníčku zařazovat co nejvíce vitaminu B10, označovaného také jako PABA či kyselina paraaminobenzoová, která je součástí kyseliny listové.

Vitamin B10 v našem těle vzniká díky činnosti bakterií, jeli však přirozená tvorba střevní mikroflóry narušená či nedostatečná, může se nám této cenné látky nedostávat. A to se projevuje kupříkladu předčasným šedivěním vlasů a třeba i bílými skvrnami na rukou a v obličeji. Zdrojem PABA jsou kupříkladu obilné klíčky, melasa, játra a nefiltrované pivo apod. 

Jak poznat nedostatek železa? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 4

Rýhy na nehtech, suchá a šupinatá pokožka

Pakliže jste poslední dobou začali pozorovat, že jsou vaše nehty nepříjemně rýhované, a vyloučili jste mykotické onemocnění, je možné, že vaše tělo postrádá vitamin A. Jeho počínající nedostatek se může projevit také suchou, šupinatou a nečistou pokožkou.

Deficit vitaminu A není ve vyspělých zemích úplně častý, v některých případech nemusí být na vině strava, ale onemocnění – například celiakie nebo porucha funkce slinivky břišní. Samotné „áčko“ je pak nejvíce obsažené v játrech, mase a žloutcích. Zdrojem beta-karotenu, z něhož si naše tělo vitamin A syntetizuje, je kupříkladu zelená, červená či oranžová zelenina a ovoce. Užívání vitaminu A v tabletách je vhodné konzultovat s lékařem či lékárníkem, lze se jím totiž vzácně i předávkovat!

Pokračování 3 / 4

Stařecké skvrny

Stárnutí neutečeme, a ač má i svůj půvab, s některými jeho projevy spokojené nikdy nebudeme. Kupříkladu hnědavé skvrny na pokožce udělají radost málokomu. Doktor Urlich Strunz, autor několika publikací o zdravém životním stylu, doporučuje, abychom se v tomto případě zaměřili na dostatečný příjem kvalitního vitaminu E.

Doktor Strunz o vitaminu E tvrdí: „Udržuje pružnost vaziva, napíná kůži, chrání před stárnutím pokožky způsobené vlivem ultrafialových paprsků.“ Vzniku skvrn může napomoci i hormonální nerovnováha, a dokonce i hormonální antikoncepce. Pamatovat je vhodné i na kvalitní kosmetiku chránící před UVA a UVB zářením, které může skvrny zhoršovat.

Pokračování 4 / 4

Lámavé nehty

Pakliže nejsou lámavé nehty důsledkem nejrůznějších zkrášlovacích zásahů, pravděpodobně máte deficit v příjmu zinku a možná i selenu. Tyto prvky jsou pro nehty velmi důležité. Z vitaminu může být deficitní zejména vitamin B6. Lámavé nehty obvykle „provázejí“ i problémy s nekvalitními vlasy. Perfektním a velmi bohatým zdrojem zinku jsou dýňová a sezamová semena a oleje z nich, dále pak luštěniny, ústřice, celozrnné obiloviny. Vitamin B6 najdete v lososu, sardinkách, čočce, ovsu, kapustě, avokádu a dalších potravinách.

[---]                                                    

Celulitida

Celulitida trápí mladé i zralé. Mladé hojně v pubertě, zralé v menopauze, neboť ji značně ovlivňují hormony. Jedním z nejotřepanějších mýtů je, že je „pomerančová kůže“ pouze přebytečným tukem. To ale není vůbec přesné! Celulitida sice vzniká zvětšováním objemu tukových buněk, jejich objem však zvětšují nahromaděné odpadní látky. Pokožce z tohoto pohledu vůbec neprospívá příliš soli, nezdravých tuků a konzervantů ve stravě.

Nicméně zapřisáhlým nepřítelem celulitidy je pravidelný pohyb – prostě neseďte, sportujte! Každý krok, tempo a dřep se počítá. Nesmírně důležitý je i pitný režim. Vodu v tomto případě nenahradí naprosto nic! Pomerančové pokožce prospívají masáže (i automasáže lufou), skvělé jsou lymfomasáže, otužování a saunování, ale i pravidelné očistné kúry, třeba s použitím preparátů z pampelišky či kopřivy. Vhodné je též dbát na přísun vitaminu C a opět i zinku. Projevy celulitidy je možné zmírnit, avšak nikdy ne úplně.

Doporučujeme

Články odjinud