Víte, co je to Izakaya?

Marek Purkart, držitel ocenění Michelin Bibendum, představuje svůj originální koncept stolování – Izakaya. Láká vás asijská kuchyně, ale máte obavy, jak by na netradiční míchání chutí reagoval váš žaludek? Patříte mezi ty, kteří třikrát pročtou jídelní lístek a stále nevědí, co si z lákavých pokrmů vybrat? V tom případě musíte zkusit Izakayu v Mlýnci. Nejenže vám umožní ochutnat hned několik druhů jídel, ale především máte jistotu, že servírované pokrmy jsou uzpůsobené evropským jazýčkům.

„Jsme si vědomi zvláštností asijského jídla, které ne vždy vyhovují evropským chuťovým buňkám. Proto nepřipravujeme tradiční japonskou či thajskou kuchyni, ale spíše mezinárodní pokrmy, jež nesou prvky exotické Asie,“ vysvětluje šéfkuchař pražské restaurace Mlýnec.

Pokud si vyberete Izakayu, obsluha naservíruje veškeré chody, ať už předkrmy, hlavní jídla či přílohy, doprostřed stolu. Každý si pak sám vybere, co a v jakém množství bude konzumovat. Izakaya je způsob stolování, který má navodit uvolněnou, méně formální atmosféru. „To, že se v podstatě o jídlo dělíte, vybízí k větší komunikaci. Chtěli jsme se tím odpoutat od image nóbl restaurace pro turisty a navodit odlehčenou, přátelskou atmosféru, kterou uvítají především místní hosté, kteří chtějí vyzkoušet něco jiného. Nám se pro tento nový styl líbí slovo Izakaya, přestože víme, že je to japonský ekvivalent české hospody,“ dodává Marek Purkart.

Izakaya má i další výhody. Jednou z nich je jistě bezprostřední servírování hotových pokrmů na rozdíl od klasického servírování, kdy je nutné obsloužit hosty u stolu najednou. Může tak nastat situace, kdy některé pokrmy takříkajíc „čekají“ na ty, co se ještě dokončují, což má vliv na jejich kvalitu. V případě Izakayi jídlo opouští kuchyni, jakmile je dokončena jeho příprava, a hostům se tak na stůl dostane „více než čerstvé“.

Díky Izakaye se navíc vyhnete nepříjemným momentům, které nastávají v některých restauracích, žádáte-li číšníka, aby vám jedno jídlo rozdělil na dva talíře, nebo se omlouváte, že si na rozdíl od ostatních dáte pouze vodu.

A jak na tuto novinku reagují hosté? Na jedné straně mladší, kosmopolitní nebo zcestovalí, kteří jsou nadšení a Izakayu oceňují, a na straně druhé spíše starší, konzervativnější, kteří se nechtějí vzdát svého vlastního talíře. I když i tito klienti překvapují svojí odvahou vyzkoušet občas něco jiného. „My nabízíme kromě pokrmů s exotickými prvky i mezinárodní pokrmy, včetně tradičních českých specialit, ovšem v moderním a zdravějším provedení. Hostům dáváme vždy na výběr, jakou cestou se vydají. Zda klasickou – předkrm/polévka, hlavní jídlo, dezert, nebo naší novou cestou Izakaya. Kladné ohlasy od obou skupin našich zákazníků nám potvrzují, že je to správná volba, protože vychází maximálně vstříc různým potřebám a příležitostem,“ dodává mana6er restaurace Tomáš Větrovec.

Zdroj: Euro RSCG

Doporučujeme

Články odjinud