Víte, jaká zelenina výrazně zhoršuje zápach potu v podpaží?

20. 9. 2015
Víte, jaká zelenina výrazně zhoršuje zápach potu v podpaží?
Intenzitu potu ovlivňují především genetické dispozice, hormonální procesy a strava. Genetiku neovlivníte, hormony obtížně, jediné, na co můžete mít vliv, je jídlo. Jaké potraviny byste se měli vyvarovat?

Někteří lidé se mohou potit celý den a nepáchnou vůbec. Někdo je ale cítit na metry daleko, třebaže se zpotí jen pár minut poté, co vyšel ze sprchy. Zápach potu v podpaží je ovlivněn řadou faktorů – geny, pohlavím, rasou, věkem, zdravotním stavem, konzumací potravin a nápojů. Zatímco některé faktory ovlivnit nelze, skladbu stravy ano. Britští dermatologové varují osoby s nepříjemně páchnoucím potem, aby si dali pozor na rajčata. Plody těchto rostlin zápach potu výrazně ovlivňují. Bohužel negativně.

Ačkoli jsou rajčata zdrojem velmi cenného antioxidantu lykopenu, který chrání tělo před rakovinou a řadou dalších chorob, obsahuje tato lilkovitá rostlina také terpeny, které velmi nelibě páchnou. Dostávají se do těla a vylučují s potem.

Doktor Charles Stewart z Velké Británie popsal experiment s pacientem, který trpěl silným zápachem z podpaží. Třebaže se denně myl, jeho podpaží ihned produkovalo nepříjemný puch. Stewart si ale všiml, že někdy je to horší. Hlavně v létě, když dotyčný konzumoval hodně rajčat. Tak mu doporučil, aby je přestal jíst zcela. A po několika týdnech zápach v potu z podpaží výrazně zeslábl. Když začal jíst čtyři rajčata denně, zápach se vrátil.

„Znamená to, že lidé konzumující rajčata a výrobky z rajčat jsou vždy ohroženi páchnoucím potem,“ tvrdí doktor Stewart.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Vypadá to, že se nyní můžete dostat do situace, na kterou jste si zadělali už minulý týden. Přitom by stačilo málo, abyste se tomu obloukem vyhnuli. Pomůže vám, když se budete orientovat…

Nejčtenější články