Vladimir Putin udělil občanství Gérardu Depardieuovi

Vladimir Putin udělil občanství Gérardu Depardieuovi

Ruský prezident Vladimir Putin udělil ve čtvrtek ve zrychleném řízení státní občanství francouzskému herci Gérardu Depardieuovi. Ten se před Vánocemi přesunul z Francie do Belgie, aby nemusel platit ve vlasti pětasedmdesátiprocentní daně zavedené socialistickým prezidentem Hollandem. Putin se teď snaží přilákat hvězdu do Moskvy, kam už i tak často jezdí. Nabízí mu rovnou třináctiprocentní daň.

V Rusku totiž platí třináct procent ze svých příjmů nejchudší i ti nejbohatší. „Vladimir Putin podepsal výnos, který garantuje ruské státní občanství francouzskému herci Gérardu Depardieuovi,“ potvrdil mluvčí z Kremlu.

Výnos se opírá o konstituční zákon z roku 1993 dávající prezidentovi pravomoc udělit přednostně a ve zrychleném řízení občanství či politický azyl komukoli.

Francouzská vláda zavedla progresivní zdanění a všichni, kdo mají příjmy vyšší než milion eur ročně, musejí odvést pětasedmdesát procent státní pokladně. V praxi to znamená, že kdokoli si vydělá minimálně milion eur, musí 750 tisíc odvést na daních.

„Pokud chce Gérard získat státní občanství v Rusku nebo ruský pas, můžeme zvážit tento problém a vyřešit ho pozitivně,“ prohlásil Putin před Vánocemi. A novináři ho nebrali vážně. Teď ale dokázal, že nepronáší slova jen tak do větru.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud