Vlakem z Norska do Švédska

Vlakem z Norska do Švédska

[Soutěž] Pokud v létě rádi cestujete vlakem, ale klasické prázdninové destinace na jihu Evropy se vám už omrzely, vyrazte na sever. Čeká vás tu skutečná železniční specialita. Navíc má i zajímavou historii.

Jedna z nejkrásnějších železnic v Evropě, vedoucí napříč Norskem z Osla do Bergenu, je tak pro milovníky železnic opravdovým pojmem. Jedná se o technicky neobyčejnou a turisticky velmi přitažlivou trať, která překonává napříč z východu na západ Skandinávské pohoří.

Myšlenka postavit železnici, která by spojila dvě největší města tehdy ještě spojeného švédsko-norského království, vznikla v roce 1871. Bergen byl od nepaměti nejvýznamnějším přístavem na západním pobřeží Skandinávie a jeho spojení se Stockholmem – tehdejším hlavním městem – bylo tedy více než žádoucí. Stavba byla náročná především na úseku z Bergenu do Osla, kde trať překonává náročný členitý horský terén. Upřímný obdiv zaslouží zvláště úsek přes zaledněné a po tři čtvrtiny roku zasněžené pohoří Hardangervidda, kde bylo třeba v krajně nepříznivých vysokohorských podmínkách prorazit řadu tunelů a postavit sněhové bariéry pro dlouhé období severské zimy.

Do provozu byla tato výjimečná trať uvedena v roce 1909. Na sedmihodinovou jízdu z Osla do Bergenu vyjíždí každý den hned několik vlakových souprav. Dnes vozí hlavně turisty z celého světa, kteří si chtějí pohled na zdejší krajinu v klidu vychutnat.

Neváhejte tedy a na svých cestách severem Evropy osedlejte i tohoto železného oře! Než tak učiníte, vydejte se s námi Cestou necestou a hrajte o zajímavé ceny na www.lideazeme.cz/cestounecestou

Doporučujeme

Články odjinud