Nedávný celosvětový výzkum odhalil, že vláknina má prověřené schopnosti regulovat tělesnou hmotnost. Navíc dokáže snižovat výskyt závažných onemocnění, jako jsou srdeční nemoci, některé druhy rakoviny a cukrovka.
Vláknina je základní živinou, která má být obsažena v našem každodenním jídelníčku. Statistiky bohužel ukazují, že většina lidí konzumuje méně než polovinu denní dávky doporučované odborníky.
"Vláknina urychluje průchod potravy střevy - potrava v organismu nezůstává tak dlouho, nevzniká tolik toxinů a jedů, které mají negativní dopad na naše tělo. Vláknina je proto, kromě regulátoru naší tělesné hmotnosti, prevencí rakoviny tlustého střeva, cukrovky a srdečních onemocnění. Navíc pročišťuje organismus," vysvětluje výživová poradkyně Monika Divišová.
A jaké potraviny mají velký obsah zdraví prospěšné vlákniny?
Vláknina je souhrnný pojem pro všechny nestravitelné součásti stravy rostlinného původu. Jejími nejvýznamnějšími zdroji jsou obiloviny, luštěniny, zelenina, ovoce a brambory. V současné době však existují i výrobou zpracované produkty se zvýšeným obsahem vlákniny, aniž bychom museli nosit plnou kabelku fazolí.
"Například müsli tyčinky Pro Figur jsou obohacené o vlákninu, L-Carnitin a vybrané vitamíny. Základ tvoří prospěšné müsli a cereálie z ovesných, sójových a pšeničných vloček a kukuřičných lupínků. Navíc neobsahuje průmyslově ztužené tuky," říká Veronika Hrušková ze společnosti Nutrend, největšího výrobce sportovní výživy u nás.
Monika Divišová však upozorňuje, že označení "müsli" ještě zákonitě neznamená to nejvhodnější pro naše zdraví a tělesnou hmotnost.
"Při nákupu hotové směsi s obsahem müsli sáhněte po té, která není zapékaná - díky velkému obsahu cukru a tuku má totiž vysokou energetickou hodnotu i vysoký glykemický index," uzavírá Divišová.
STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU
POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!