Vlákniny nám skutečně pomáhají hubnout, prokázala dvanáctiletá americká studie

Vlákniny nám skutečně pomáhají hubnout, prokázala dvanáctiletá americká studie

Profesorka Joanne Slavini z minnesotského Ústavu potravinářské vědy a výživy uskutečnila jednu z největších studií o vlivu vlákniny na lidské zdraví a tělesnou hmotnost. Výsledky byly pozoruhodné.

Více než dvanáctileté studium ukázalo, že účastnice průzkumu, které zvýšily podíl vlákniny ve stravě zhruba o 12 gramů denně, vážily dlouhodobě v průměru o 5,5 kg méně než ženy, které tak ve výzkumu neučinily.

Proč může mít vláknina tak pozitivní vliv na snižování váhy, vysvětlila renomovaná odbornice a dietoložka Monika Divišová.

"Potraviny s vysokým obsahem vlákniny jsou více sytivé, to znamená, že celkové můžeme jíst energeticky méně náročné jídlo a přitom se cítit dostatečně zasyceni. Vláknina zabraňuje příliš velkým výkyvům krevního cukru, neboť zpomaluje jeho vstřebávání do krve. Díky tomu netrpíme nárazově hladem ani únavou. Další důležitou funkcí vlákniny je `péče` o naše trávení," konstatovala Divišová.

Vlákniny podle ní také pomáhají odvádět z těla odpadní látky a působí i proti zácpě. Dostatek vlákniny ve stravě je tedy výbornou prevencí nejenom proti nadváze, ale také cukrovce, infarktu či rakovině tlustého střeva.

I přes tyto nesčetné výhody, které vláknina přináší, statistiky ukazují, že většina lidí konzumuje méně než polovinu její doporučované denní dávky. Podle Světové zdravotnické organizace se má tento denní příjem pohybovat u dospělého člověka mezi 20 - 35 g na den.

Kynychová: Má snídaně? Celozrnný chléb a sýr

A z jakých potravin získává tento doporučovaný přísun vlákniny Hanka Kynychová, cvičitelka a vyznavačka zdravého životního stylu?

"Vláknina je pro naše tělo nepostradatelná. Proto je vhodné nahrazovat bílé pečivo pečivem celozrnným, bohatým na vlákninu. Sama osobně začínám s přísunem vlákniny již ráno vydatnou snídaní, kdy si namažu svůj oblíbený celozrnný chléb z řady Fit den od Penamu se sýrem cottage. V mojí snídani nechybí ani přísun ovoce jako je hroznové víno či jablko, jež jsou na vlákninu taktéž bohaté," podotkla cvičitelka.

ČTĚTE TAKÉ:
Vlaďka Erbová: Mám zadek jako blázen!

Doporučujeme

Články odjinud