Vlašské ořechy a losos jsou prevencí pneumatiky na břiše

Vlašské ořechy a losos jsou prevencí pneumatiky na břiše

Na rozvoj tukové tkáně v těle má velký vliv pohybová aktivita člověka. Gaučoví povaleči prostě nikdy nebudou mít dokonalou postavu atleta a musejí se smířit s faldíky. Jenže i lidé milující pohyb mohou mít v oblasti kolem pasu nějaké to kilo navíc. Švédští odborníci zjistili, že to souvisí s tím, jaké typy tuků konzumujeme.

Pokud chce člověk zabránit vzniku pneumatiky v oblasti kolem břicha, pak by se měl vyhýbat nasyceným tukům. Může je konzumovat, ale ve velmi malé míře. Místo červeného masa, masných výrobků (především uzenin), mléčných výrobků (hlavně tučných sýrů), másla a sádla by si měl dopřávat hodně mastných ryb (jako je losos) a také vlašské ořechy či lněná semínka. Tyto tři potraviny jsou totiž bohatým zdrojem polynenasycených mastných kyselin, mezi nimiž nejblahodárněji na organismus působí omega-3 mastná kyselina.

„Lidé, kteří konzumují tuk v podobě polynenasycených mastných kyselin, na něž jsou bohaté především vlašské ořechy a losos, mají méně tuku kolem orgánů a v pase,“ tvrdí autoři výzkumu z Univerzity v Uppsale. Jejich studie je první svého druhu provedená na lidech a prokazující, že skladba tuků v potravě ovlivňuje nejen hladinu cholesterolu v krvi a riziko kardiovaskulárních chorob, ale také kompozici tukové tkáně na těle.

Vědci z Uppsaly sledovali vliv potravy různé skladby, ale stejné energetické hodnoty na tvar postavy a rozložení tuků na ní. Jedna skupina osob dostávala nasycené živočišné tuky, druhá nenasycené kyseliny, přičemž obě skupiny pozřely denně stejný počet kalorií.

„U obou skupin došlo k podobnému přibývání na váze. Ale zatímco ti, kdo konzumovali nenasycené mastné kyseliny, přibírali víc svaloviny a méně tuků, osoby konzumující nasycené tuky měli více tukových zásob na břiše a kolem orgánů. Celkový objem tuku v jejich těle byl také vyšší než u skupiny konzumující nenasycené mastné kyseliny. A přibrali třikrát méně svaloviny než skupina konzumující nenasycené mastné kyseliny,“ shrnují v závěru své studie vědci z Uppsaly.

Doporučujeme

Články odjinud