Dřív patřil vzrostlý ořešák ke každé venkovské chalupě

Dřív patřil vzrostlý ořešák ke každé venkovské chalupě

Naši předci dobře věděli, proč ořech vysadit, jeho plody jsou plné minerálů
Loupání ořechů dá práci. Ale stojí to za to
Vlašské ořechy využijete při pečení cukroví
Buchta s ořechy 
7
Fotogalerie

Vlašské ořechy jsou nadupané zdravím: Hořčík, vitamíny i zinek na imunitu

Ať už papíráky nebo kameňáky, ořechy patří mezi superpotraviny. Skvělé je, že jsou tyto plody nejen chutné, ale i neobyčejně zdravé.

Vlašské ořechy patří mezi nejstarší konzumované potraviny, svůj prapůvod mají velmi pravděpodobně ve Střední Asii, skvěle se však přizpůsobily i středomořskému klimatu, odkud pak v průběhu středověku dorazily i k nám. A není divu, že se velmi výživné a chuťově atraktivní plody ořešáku královského v naší i středomořské kuchyni zabydlely a jsou nedílnou součástí mnoha moučníků, sladkostí a ve Středomoří i hlavních jídel.

Lepší než tři oříšky pro Popelku: Zdravé tuky, vitamíny a cenný zinek a hořčík

Pouhých 80 g vlašských ořechů denně (dle odrůdy 5–8 vyloupaných jader) postačí k tomu, aby se snížila hladina „zlého“ cholesterolu (LDL) v krvi o 16 %! Alespoň to tvrdí závěry jednoho zajímavého výzkumu z kalifornské university Loma Linda. A co je ve „vlašácích“ tak úžasného? Až 70 % plodu tvoří velmi kvalitní, nutričně cenné a zdraví prospěšné nenasycené tuky (nenasycené mastné kyseliny), zhruba 18 % kvalitní bílkoviny a 3 % sacharidy. Ořechy jsou bohatým zdrojem vitaminu E, B1, B6, kyseliny listové a často deficitního hořčíku a zinku.

Mlsejte zdravé tuky

Vlašský ořech je energeticky i nutričně velice bohatá potravina; 100 g ořechů v sobě ukrývá v průměru 2700 kJ (např. 100 g oblíbené lískooříškové tatranky obsahuje v průměru 2200 kJ). Na rozdíl od populární sušenky však ořechy neobsahují tzv. prázdné kalorie, které sice vašemu organismu dodají energii, ale nepřinesou s sebou žádné nutričně cenné látky (vitamíny, minerály atd.).

Zatímco ve sladkostech typu „tatranka“ najdeme výhradně tzv. nasycené tuky (nasycené mastné kyseliny), které jsou pro lidský organismus prokazatelně škodlivé, ve vlašských ořeších je naopak přítomné velké množství velmi zdravých nenasycených tuků, z nichž některé jsou v středoevropské stravě poměrně nedostatkové. Kupříkladu kyselina linolová, která snižuje hladinu cholesterolu, ovlivňuje tvorbu protilátek a podílí se na tvorbě nervových tkání. Za zmínku dále stojí i další mastná kyselina patřící do populární skupiny omega-3 kyselin, kyselina linolenová. U té bylo prokázáno, že zabraňuje vzniku krevních sraženin a zánětlivým procesům v těle.

Tři mušketýři: Zinek, hořčík a draslík

Plody ořešáku královského jsou dále bohaté na hořčík – prvek nezbytný pro správnou funkci nervového systému a svalů. Vaše kosti spolu s hořčíkem potěší i nezanedbatelný obsah vápníku. Vlašské ořechy jsou též bohatým zdrojem často nedostatkového zinku, jehož deficit velmi negativně ovlivňuje imunitní systém a zpomaluje hojivé procesy v organismu. Další skvělou zprávou je, že jsou plody ořešáku bohaté na draslík a fosfor a zároveň chudé na sodík, což velmi svědčí kardiovaskulární soustavě. Spektrum cenných látek dále doplňuje železo s pozitivním vlivem na krvetvorbu.

Vitamíny pro mozek i proti stresu

Z vitamínů nás v „královských ořeších“ potěší zejména vitamíny řady B a vitamín E. Konkrétně vitamíny B6 a B3, které jsou nezbytné pro správné fungování mozku a celé nervové soustavy. B3 navíc reguluje hladinu krevního cukru. Další zastoupené „béčko“, vitamín B5, je nepostradatelný pro tvorbu hormonů a má výrazné protistresové účinky. Další vitamín, v tucích rozpustné „E“, je významným antioxidantem. (Antioxidanty chrání buňky před oxidačním stresem a účinky nebezpečných volných radikálů, antioxidanty zpomalují stárnutí a ochraňují tělo před celou řadou onemocnění.) Vitamín E je velmi důležitý pro plodnost a dobrý stav pokožky. Obsah dalších vitamínů je vcelku nevýznamný.

Něco navíc: Melatonin

„Vlašské ořechy jsou zdrojem antioxidačního hormonu melatoninu. Melatonin je hormon, který u lidí vylučuje epifýza. Uvedený hormon je spojován s indukcí spánku, protože se uvolňuje, pokud je tma. Výzkumníci zjistili, že konzumací vlašských ořechů se zvyšuje koncentrace melatoninu v krvi a tím i antioxidační kapacita této tekutiny. To může znamenat, že antioxidační účinek vlašských ořechů má vliv na snížení rizika rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a neurodegenerativních poruch, např. Alzheimerovy choroby,“ dočteme se například na odborném portálu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací, který informuje spotřebitele i odbornou veřejnost o novinkách a objevech v oblasti zemědělství a potravinářství.

 

Doporučujeme

Články odjinud