Vlašské jsou těmi nejzdravějšími ze všech ořechů. Podle vědců z Pensylvánie však představují doslova super lék na choroby srdce a cév. Již čtyři hodiny po konzumaci jader ze semen ořešáku vlašského totiž dochází ke snížení hladiny na zdraví negativně působícího cholesterolu a ke zlepšení pružnosti cév. Pravidelná konzumace vlašských ořechů se tak může stát prevencí kardiologických chorob.
„Už jen hrst ořechů může výrazně pomoci omezit riziko onemocnění srdce a cév. Pokud si dopřeje člověk čtyřikrát týdně hrst vlašských ořechů či oleje z nich, může výrazně přispět ke zdraví své oběhové soustavy,“ tvrdí profesorka Penny Krisová-Ethertonová z Penn State University.
V experimentálním výzkumu pak potvrdila, že blahodárně působí na zdraví srdce a cév především olej z vlašských ořechů. Z něho mají největší užitek buňky cévní výstelky neboli endotelu. Jejich dobrá kondice přispívá k pružnosti cév.
Olej z vlašských ořechů je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, rostlinné steroly a vitamin E.