Vlasy jsou korunou krásy

Vlasy jsou korunou krásy

Chcete mít krásné a zdravé vlasy? Pokud je vaše odpověď ano, tak si nenechte ujít náš dvoudílný speciál. V každém díle najdete 5 zásad. Pokud se jich budete držet, bude vaše hříva zářivá a vy neodolatelně krásná.

1. Základem péče je správný šampon! Správná péče vždy začíná u mytí. „Nevhodně zvolený šampon může ztížit úpravu vlasů, ty se pak mohou snadněji mastit nebo může být obtížné dosáhnout jejich objemu, lesku apod.,“ vysvětluje Martina Švelblová, vlasová stylistka značky NIVEA.

Šampon vybírejte podle typu svých vlasů (barvené, mastné, jemné, suché, vlnité) a podle účinku, který požadujete (objem, lesk, uhlazení, proti lupům apod.). Výběr přípravků nejlépe konzultujte s kadeřníkem, většinou zná vaše vlasy nejlépe. A počítejte s tím, že samotný šampon nestačí, důležitá je také následná péče (kondicionér, balzám, kúra, ...).

2. Kondicionér nevynechávejte! Kondicionér uzavírá po umytí kutikulu vlasu a zanechá vlasy poddajné, hebké, lesklé, které se navíc nezacuchávají. „Pokud následnou péči odbýváte zejména z časových důvodů, vyberte si kondicionér či jiné pečující přípravky, které se nevymývají. Abyste předešly maštění pokožky hlavy, aplikujte kondicionér pouze do střední části vlasů a ke konečkům,“ doporučuje Sally Brooks.

3. Vlasy vždy důkladně opláchněte! Opláchnutí vlasů vždy věnujte velkou pozornost a vymyjte důkladně všechny zbytky šamponu a dalších pečujících přípravků. „Je to důležité nejen kvůli svému pocitu z vlasů (které by jinak byly těžké, zplihlé, bez lesku), ale hlavně kvůli zdraví vlasů, protože nevymyté zbytky přípravků mohou způsobit vznik lupů nebo jiných potíží spojených s pokožkou hlavy. Navíc se vlasy mohou víc mastit, účes nedrží, rychleji plihne a postrádá lesk,“ dodává Martina Švelblová.

4. S mokrými vlasy opatrně! Mokré vlasy jsou velmi zranitelné a náchylné k poškození. Nešetrné zacházení s mokrými vlasy je po usušení viditelné pouhým okem – vlasy jsou „chlupaté“, přetrhané, více se lámou. „Proto v žádném případě nechoďte spát s mokrými vlasy, při česání je nenapínejte silou, nespínejte je do pevné gumičky či sponky – mohou se polámat. A mokré vlasy také nefrotýrujte, ale po umytí je lehce vymačkejte a zabalte do ručníku. Ručník přebytečnou vodu odsaje, povrch vlasů zůstane hladký a můžete je pak jednoduše upravovat,“ doporučuje Sally Brooks.

5. Jednoduchá letní ochrana Sally Brooks radí: „Chraňte vlasy před sluncem! Svažte je do uzlu na temeni a vetřete do nich malé množství vlasové kúry, která je ochrání a současně hydratuje.” Používejte také přípravky obsahující UVA/UVB filtry a dopřejte vlasům intenzivní regeneraci.

Doporučujeme

Články odjinud