Vlasy na slunci

Vlasy na slunci

Horké letní počasí, zářivé slunce, mořská voda, písečné pláže, příjemný letní větřík – ideální podmínky pro čas oddechu. Pobyt na slunci však s sebou přináší určité nebezpečí. Během slunění je potřeba chránit nejen pokožku, ale i vlasy, a to speciální vlasovou kosmetikou. Bez náležité ochrany by vlasy byly sušší, křehčí, bez pružnosti a s roztřepenými konečky. O ztrátě lesku, vyblednutí a změně barvy vlasů nemluvě.

Pokud vlasy nejsou patřičně chráněny, sluneční paprsky dokáží zničit ochrannou vrstvu obklopující vlas – kutikulu, a proniknout do její struktury. Vliv UVA a UVB záření pak vlasy vysušuje. Přírodní vlasy blednou, barvené vlasy se mohou nadměrně zesvětlit či dokonce změnit odstín. Na zhoršené kvalitě vlasů se do značné míry podílí i slaná mořská voda či chlorovaná voda v bazénu, vítr a zvířený písek pláží. Vlasy působením těchto vnějších vlivů slábnou a následně hůře odolávají slunečním paprskům.

UV paprsky nenapravitelně poškozují vlasové vlákno stejně jako pokožku. Spalují mezibuněčný cement, který zajišťuje soudržnost šupinek keratinu a jejich nepropustnost. Keratin, který zabezpečuje odolnost vlasu, a melanin, určující jeho barvu, jsou slunečními paprsky taktéž poškozovány. Každý vlas má svou jedinečnou ochrannou schopnost před UV paprsky, která záleží na množství melaninu (přirozené ochraně vlasu) a na stupni zcitlivění vlasu. V průběhu času se tato schopnost vyčerpává kartáčováním, barvením, ztrvalením nebo změnami okolní vlhkosti. Čím je vlas citlivější, tím méně je chráněný.

Jak tedy dosáhnout, aby díky slunci vlasy doslova zářily a hrály barvami a nebyly vysušovány a poškozovány? Vyměňte svůj obvyklý šampón a kondicionér za speciální přípravky určené právě pro kštici vystavenou a namáhanou slunečním zářením.

L’Oréal Professionnel nabízí kompletní řadu pro ochranu a regeneraci vlasů vystavených slunci – Solar Sublime s technologií Mexoryl S.O s UV filtrem. Technologie Mexoryl S.O vytvoří na povrchu vlasového vlákna ochranný film, který odolává nepříznivým vlivům slunce, chlóru, soli či větru. Výživné látky se díky ochrannému filmu udrží ve vnitru vlákna, kde obnovují hodnotu lipidů, zabraňují vysoušení vlasu a vyplavování barevných pigmentů.

Řada Solar Sublime obsahuje výrobky pro péči o vlasy v průběhu slunění (lehký ochranný sprej, rozjasňující olej ve spreji a nový regenerační krém) i pro regeneraci po slunění (šetrný šampon, ultra-lehká pěna a regenerující maska). Používáním přípravků řady Solar Sublime své vlasy chráníte nejen před útokem slunečních paprsků, ale také před ostatními nepříznivými vlivy. Vaše vlasy tak budou zdravé a krásné po celé léto.

Jednotlivé přípravky koupíte v kadeřnictví pracující s touto značkou. Cena se pohybují od 310 do 535 korun.

Kérastase s řadou Soleil odpovídá potřebám oslabených vlasů, které sluneční záření ještě více ochromuje, čímž se takové vlasy stávají tzv. helio-senzitivní. Přirozená kštice, nikterak chemicky ošetřovaná barvením, je silnější a odolnější, ovšem i ona se může dostat na první ze tří stupňů. O barvených vlasech nemluvě, ty vyžadují péči a ochranu na míru, dle stupně svého poškození. Jelikož všechny vlasy nejsou před sluncem stejně chráněny, přináší Kérastase Paris řešení pro každý stupeň helio-senzitivity: první řada péčí označená ochrannými a regeneračními indexy na míru.

V řadě Soleil najdete celkem 12 přípravků pro ucelenou ochranu a ošetření vlasů, ať je již jejich poškození a náchylnost vůči slunečnímu záření jakákoliv. Jednotlivé produkty obsahují komplexní složení pro skutečně účinnou ochranu a posílení. Derivát vitamínu E chrání vlas před efekty oxidace a tím zajišťuje svěžest barvy. Ceramidy a polymery posilují soudržnost vlasových šupinek a obnovují tak jejich funkci přirozené bariéry. Minerální mikro-oleje a katonický silikon „impregnují“ vlasové vlákno, které se tak stává odolnější vůči poškození působením slunečních paprsků. Ochranný Photo Filtr přilne jako magnet díky svému pozitivnímu náboji k vlasovému vláknu, které má na zcitlivělých místech náboj negativní, filtr pohlcuje UV paprsky a snižuje tak jejich škodlivý vliv.

Cena přípravků z řady Kérastase Soleil jsou od 550 do 1040 korun.

Jak již víme, slunce, chlorovaná a slaná voda ani suché klima vlasům rozhodně neprospívá a je nutno přistoupit k efektivnímu opatření, jak jsou hřívu zachránit dříve než bude pozdě. Poslední novinkou letošního léta pro zdraví a krásu vlasů je linie Color Extend Sun od Redken. Exkluzivní technologie Hydra-Shield Complex chrání zesvětlené a barvené vlasy před poškozením UV paprsky a vyblednutím, a zároveň dodává hydrataci vlasům vystaveným slunci. Vlasy jsou lesklé, hedvábně jemné a chráněné proti příštímu vystavení negativním vlivům vnějšího okolí.

UV filtr Mexoryl S.O se váže do poškozených oblastí vlasového vlákna, které potřebují silnou ochranu a péči a chrání je před UV zářením. Narozdíl od tradičních filtrů zůstává Meroxil S.O účinný i po opláchnutí směsi. Mangový olej dodává vlasům intenzivní hydrataci a tím je chrání před vysušením následkem působení slunce a ceramidy pronikají do vlasového vlákna a posilují a regenerují poškozené oblasti. Zároveň obnovují povrch kutikuly pro dodatečnou podporu.

V řadě najdete šampón a masku po slunění, neoplachující olej pro vlasy vystavené slunci a ochranný lotion pro denní použití pro vlasy vystavené slunci. Cena činí od 535 do 840 korun.

Foto: archiv firem

Doporučujeme

Články odjinud