Vliv spánku na krásu: Sledujte, co kvalitní odpočinek udělá s vaší pletí | Foto: iStock

Foto: iStock

Vliv spánku na krásu: Sledujte, co kvalitní odpočinek udělá s vaší pletí

Pravidelnost a minimálně osm hodin v tichém a temném prostředí. Ne každému se ale daří si ničím nerušenou osmihodinovku v posteli opravdu dopřát. Stres, pracovní povinnosti a péče o rodinu často dokážou s naším spánkovým režimem pekelně zamávat a na jeho srovnání někdy zkrátka nezbývá čas ani motivace. Spánek je ale nevídaně prospěšný i pro vzhled naší pleti!

Prokrvená pleť, zdravá pleť

Určitě jste už slyšela, že během spánku se celé naše tělo obnovuje a hojí. Takové zvýšené prokrvení má pro pleť několik výhod. Zmenšuje otoky kolem očí a úst. Také nám do tváří po ránu vhání krásně narůžovělou barvu, kterou ženy už od nepaměti na svých líčkách dotvářejí tvářenkami. Správné prokrvení obličeje během noci také zaručí, že se nám do pokožky dostanou vitaminy a minerály, které tělo přijalo z potravy a výživových doplňků.

V neposlední řadě se během nočního prokrvování posiluje i ochranná bariéra pokožky, která pomáhá bojovat s bakteriemi způsobujícími akné a chrání kůži před okolními toxiny a UV zářením. Nedostatek spánku – podle vědců tedy pět a méně hodin – může toto prokrvení naopak výrazně snížit. To vede k otokům, celkově bledé nebo našedlé pleti a zhoršení či špatnému hojení akné. Pokud vás a vaši pleť tedy trápí zmíněné neduhy, rozhodně je čas zamyslet se i nad svým spánkovým režimem.

Napomáhá levandule kvalitnímu spánku? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

V noci všechno platí dvojnásob!

V noci naše tělo pracuje trochu jiným způsobem než ve dne. Dopřává si mimo jiné i více času na produkci látek, mezi něž patří například kolagen. Ten podporuje obnovu pleti, dodává jí pružnost a zabraňuje vzniku vrásek. Kvalitním spánkem tedy docílíte mladistvého vzhledu nejen teď, ale i do budoucna.

Během spaní také prokazatelně lépe působí všechny kosmetické produkty, které si večer aplikujete na pleť. Séra, hydratační krémy nebo retinol – to vše na vaší kůži zapracuje mnohem intenzivněji, zatímco odpočíváte. Totéž samozřejmě platí i u léčivých přípravků proti akné. Pokud tedy během dne péči o pleť zanedbáváte, správnou aplikací kosmetických produktů před spaním můžete mnohé dohnat.

Pokračování 3 / 5

Masáž a hygiena

Ačkoliv základem je dostatečně dlouhý a ničím nerušený spánek, existuje ještě několik tipů, jak jeho blahodárné účinky na pleť podpořit. Prvním z nich je provádět důkladnou obličejovou masáž, například pomocí kamene gua sha, těsně před spaním a následně i po probuzení. Masáž totiž ještě více podpoří účinné prokrvení pleti a proudění lymfy v ní.

Pro pleť je také důležité, abyste se před spaním dobře odlíčila a pokožku na obličeji důkladně vyčistila. Zamezíte tak vzniku přebytečného mazu a potažmo také ucpaných pórů. Kvůli tomu, že v noci se z pleti vyplavují nečistoty, je také opravdu důležité pravidelně měnit povlak polštáře, a to ideálně alespoň jednou týdně.

Pokračování 4 / 5

Správná poloha

Otokům v obličeji můžete předcházet i tak, že si pod hlavu dáte pořádný polštář, jen pozor na krční páteř. Pleti příliš nesvědčí spaní na boku nebo na břiše, tyto polohy bohužel přispívají k tvorbě vrásek. Tlakem obličeje na polštář se totiž prokrvení pokožky snižuje. Pokud je to tedy možné, spěte na zádech.

Pro pokožku není důležitá jen výška, ale i povrch polštáře. Povlaky z tuhých, drsných tkanin, mezi něž patří například len, přispívají k poškození kůže během noci. Snažte se proto spát na povlacích z opravdu jemně tkané bavlny nebo hedvábí.

Pokračování 5 / 5

Hydratace zevnitř i zvenčí

Posledním zlatým pravidlem je hydratace. Během spánku tělo rychle spotřebovává zásoby vody. Pleť je proto nutné před spaním hydratovat zvenku i zevnitř. Vaše večerní péče by tedy měla obsahovat správně zvolený hydratační krém, a to ideálně v noční variantě. Neopomíjejte ani pitný režim a na nočním stolku mějte vždy připravenou sklenici čerstvé vody, z níž můžete během noci nebo hned po probuzení upíjet.

Doporučujeme

Články odjinud