Voda nad zlato: Jak dodržovat správný pitný režim

Voda nad zlato: Jak dodržovat správný pitný režim

Voda není živinou v pravém slova smyslu. Je univerzálním prostředím, ve kterém probíhá proces látkové proměny lidského organismu. Její pravidelný příjem je proto nezbytným předpokladem existence života.

Celkový objem vody v organismu závisí na věku, pohlaví a stavbě těla. Asi 2,5 l této vody je v krvi, zbytek v ostatních tkáních. Obecně platí, že obsah vody v organismu s věkem klesá. Voda se do organismu dostává zejména nápoji a pevnou stravou, a určité množství vody vzniká látkovou přeměnou. Při normální teplotě je běžná ztráta vody z organismu kolem 2 300 ml za den. V horkém počasí se běžná ztráta vody zvyšuje. Požadavek na příjem vody se u dospělého člověka pohybuje v množství kolem 2 l za den, to znamená 20 až 40 ml na 1 kg tělesné hmotnosti v závislosti na teplotě prostředí. Potřeba vody stoupá při namáhavé tělesné činnosti, ať už pracovní nebo sportovní.

Člověk by měl vypít 2 - 2,5 l tekutin denně, v letních vedrech i 3 l. Na 1 kg hmotnosti by měl člověk vypít alespoň 35 g vody. Do přijímaných tekutin se nezahrnuje káva nebo alkohol, ale do souhrnu patří i ostatní tekutiny, jako jsou např. polévky, mléčné nápoje apod.

Začněte pít hned po probuzení a skončete před spaním

Abyste se během celého léta cítili dobře, měli byste dodržovat několik zásad správného pitného režimu. Důležité je přijímat dostatečné množství (nealkoholických) tekutin nejen během dne, kdy teploty stoupají do závratných výšek, ale stále, po celý den.

Když si o osmé ráno dáte sklenici vody, pak každou hodinu další až do večera, splníte normu. Pokud vás dosud bez příčiny pobolívá hlava, máte problém. Málokdo si totiž uvědomuje, že nepříjemná bolest hlavy, která se dostaví v průběhu náročného dne, nesouvisí pouze se stresem, ale má ji hlavně na svědomí dehydratace organismu. Existuje množství "ověřených" čísel, které hlásají, kolik přesně byste měli vypít. V principu platí, že když cítíte žízeň, je už pozdě. Další rada tedy zní - je lepší pít před jídlem než po jídle.

Voda voňavá, barevná a lákavá

Voda je zdravá, ale proč byste měli pít jen bezbarvou tekutinu, která vám nedodá žádné další živiny? Nikdo netvrdí, že pokud chcete být zdraví, musíte pít jen hektolitry čisté vody nebo minerálky. Dejte si třeba džus. Ovocný mok vás osvěží a dodá tělu potřebné vitamíny. Pomerančový, ananasový či jablečný, s brčkem a kouskem ananasu vypadá ve sklenici působivě. Uděláte pro své zdraví mnohem více než pitím přeslazených barvených limonád.

Speciální tip (nejen) na toto léto: krev ve vašich žilách rozproudí exotická lahůdka. Namíchejte si koktejl s chutí šesti druhů ovoce pomeranč, jablko, citron, ananas, banán, kokos a pro vlákninu přidejte mrkev. Kromě bohaté směsi vitaminů bude nápoj obsahovat další přidanou hodnotu: minerály. Díky stopovým prvkům, které odstraňují následky stresu, únavy a podrážděnosti, budete mít až do rána bílého dostatek energie, třeba i na vášnivé latinskoamerické tance.

Magnéziem proti únavě

Po náročném dni vám sklenka kvalitního vína rozhodně neuškodí. Jenže ani chlazené víno únavu nezažene a dvojité espresso už vůbec ne. Zkuste jiný recept. Výborně vám na odstranění napětí a stresu poslouží stopový prvek magnézium. Multivitaminový nápoj s obsahem magnézia je doslova balzámem na vyčerpaný, utahaný organismus či špatnou náladu.

Varování – co se stane, když tělu chybí voda

Pokud jste pitný režim stále nevzali vážně a nemíníte se polepšit, tady je na závěr několik odstrašujících faktů o tom, co se s vámi stane pokud:

• (0 - 1%) je váš stupeň dehydratace méně než jedno procento - nacházíte se zatím v neškodné fázi, která se projevuje žízní a dá se snadno odstranit • (1 - 3%) Nízká hodnota dehydratace znamená zpomalení myšlení a ztrátu chuti do jídla. Je třeba se co nejdříve napít • (3 - 5%) Při dehydrataci do 5 procent nastupují silné bolesti hlavy a člověku může být špatně od žaludku. Vyhledejte okamžitě stín a pijte! • (5 - 7%) nastupují závratě, ztrácíte schopnost vyjadřování. Potřebujete pomoc • (8 - 9%) Číslo 9 je již skutečně varovným signálem. Ztrácíte schopnost pohybu a potřebujete urychleně lékařskou pomoc.

Základní smysly selhávají při dehydrataci 10 procent. Člověk přestává slyšet, vidí zamlžené, nic necítí, upadá do apatie. Stav je vážný a vyžaduje okamžité doplnění tekutin. Organismus selhává při více než jedenácti procentech dehydratace. Hrozí totální kolaps. Bez bleskové pomoci není záchrany…

Doporučujeme

Články odjinud