Nejlepší brambory jsou samozřejmě domácí Foto: iStock

Nejlepší brambory jsou samozřejmě domácí Foto: iStock

Nové brambory jsou plné vitaminů Foto: iStock
Brambory uklidňují rozbouřené zažívání Foto: iStock
Brambory vařené ve slupce chutnají skvěle Foto: iStock
Syrové brambory obsahují řadu vitaminů Foto: iStock
5
Fotogalerie

Voda z brambor nepatří do kanálu. Je plná minerálů a léčí! Jak ji využít?

Je nadupaná draslíkem, uklidňuje žaludek při kocovině a kloktáním i podrážděný krk. Kdy je však lepší vodu z brambor vylít než vypít?

Sláva bramborám!

Brambory jsou úžasná potravina, která by si u nás zasloužila postavit pomník, neboť během válek a chudých let zachránila víc životů, než bychom si dokázali představit. Brambory jsou trvanlivé, lehce stravitelné, obsahují minimum tuků, přesto díky škrobům dodají dostatek energie. Syrové obsahují i řadu vitaminů, ty však bohužel varem degradují – zejména pak vitamin C a vitaminy řady B. O poznání stabilnější jsou minerály, které ale bohužel často vylejeme i s vodou, v níž se brambory vařily. Vyléváme nejen je, ale i další bioaktivní látky. Je tedy doslova hříchem vodu po vaření z brambor, až na jednu výjimku, vylévat. To věděly už naše babičky a připravovaly z ní tolik oblíbený oukrop – polévku, jejíž základ byla voda z uvařených brambor, tou hospodyňky na talíři zalily hromádku česneku utřeného se solí, přidávala se i lžíce sádla, majoránky, kmínu a někdy i krajíc chleba a vařená šťouchaná brambora.

Tip na video: Podívejte se, jak zužitkovat zbylé vařené brambory

Pokračování 2 / 5

Bramborové minerály

Brambory, a tedy i vývar z nich, jsou bohaté na draslík. Tento prvek je důležitý pro optimální fungování nervové a kardiovaskulární soustavy, svalů a také pro udržení normálního tlaku krve. Voda z vařených brambor dále obsahuje fosfor, hořčík a vápník. Vitaminy přítomné v syrových bramborách – zvláště raných – se bohužel varem, ale i delším skladováním ničí.

Pokračování 3 / 5

Kloktadlo i kosmetické tonikum

Díky obsahu minerálů a dalších bioaktivních látek lze vodu z brambor použít jako jemné uklidňující kloktadlo při bolestech v krku či drobných zánětech v dutině ústní. Některé prameny ji doporučují také k ošetření unavené pleti. To vše pravděpodobně kvůli v bramborách obsaženému alantoinu, který má výrazné regenerační účinky na pokožku i sliznice. I proto se obklady ze syrových brambor v alternativní a lidové medicíně používaly k zajizvování ran a šťáva ze syrových brambor se užívala též k léčení žaludečních vředů.

Pokračování 4 / 5

Při půstech i na kocovinu

Patříte-li k příznivcům pravidelných jednodenních odlehčovacích a očistných půstů, může být právě mírně slaná voda z uvařených brambor jejich příjemným zpestřením. Dodá minerály a příjemně relaxuje zažívání. I proto se doporučuje například při kocovině, kdy je potřeba doplnit nejen tekutiny, ale i minerály a také uklidnit rozbouřené zažívání.

Pokračování 5 / 5

V jakém případě vývar vylít?

Nevhodné je vodu z brambor užívat v případě, je-li získána uvařením starých a klíčících hlíz – byť pochopitelně oloupaných. Tato voda obsahuje toxický alkaloid solanin, který je přítomen zejména v klíčcích a slupkách klíčících brambor a částečně i pod ní. Tato voda samozřejmě není jedovatá, solaninu v ní není dramatické množství, ale ke konzumaci se spíše nehodí. Naše babičky, které jen tak něco nevylily a nevyhodily, by ji možná použily jako postřik na mšice či k leštění příborů, skla a hrnců. Jeden tip na konec – přidejte do vody při vaření brambor trochu kmínu, ten solanin neutralizuje. 

 

Doporučujeme

Články odjinud