Vodáci budou čistit Berounku

Vodáci budou čistit Berounku

Středočeský kraj ve spolupráci s CHKO Křivoklátsko a okolními obcemi v sobotu 3. května pořádá originální vodáckou akci Čistá Berounka.

Dobrovolníci se už potřetí vydají na přibližně dvacetikilometrovou plavbu kanoemi, tentokrát z Roztok u Křivoklátu do Nižboru. Cestou vyčistí koryto a břehy Berounky. „Díky spolupráci se starosty okolních obcí a se Správou CHKO Křivoklátsko bude zajištěn svoz odpadu. V loňském roce se podařilo naplnit přistavené kontejnery deseti tunami odpadků, což je opravdu úctyhodné množství. Mezi vylovenými předměty bývají opravdové unikáty, jednou to byla „kadibudka“, podruhé rezavá lednice, části aut….,“ vzpomíná hejtman Středočeského kraje Petr Bendl, který stál spolu se svým náměstek pro životní prostředí Vilémem Žákem u zrodu této ekologické akce. „Berounka je krásná řeka a může být ještě krásnější, určitě stojí za to věnovat jí aspoň jeden den,“ dodává.

Mezi dobrovolníky v kánoích letos budou nejen hejtman Petr Bendl, jeho náměstek Vilém Žák, zaměstnanci krajského úřadu, ale poprvé také herec, moderátor a místní občan Tomáš Hanák: „Žijeme v Nižboru, takže zrovna tenhle úsek Berounky se synkem občas sjíždíme - bude to tedy vlastně "domácí úklid". Obecně asi nikdo z nás nehoří touhou uklízet, ale pokud se uklízí za současného plutí na kánoi (a bez ječení vysavače), pak budu uklízečem ochotným a nadšeným! Tak přísahám! Na své pádlo!“

Zájemci o účast na letošním ročníku Čisté Berounky se mohou do 28. dubna přihlásit u Ilony Ampapové (tel.č.:257 280 291, mail:ampapova@kr-s.cz) z kanceláře hejtmana Středočeského kraje.

Krajský úřad zajistí kanoe a autobusy pro dopravu vodáků z místa srazu, který je stanoven na 9 hodin v Nižboru, do Roztok u Křivoklátu, kde čištění začne. Symbolickým poděkováním za nezištnou pomoc řece bude závěrečný folkový večer. Od 18 hodin v Nižboru zahrají skupiny Třehusk a Rangers.

zdroj: 2media.cz, s.r.o.

Doporučujeme

Články odjinud