Volná menstruace: Naslouchejte svému tělu a nebudete muset používat vložky ani tampony

Volná menstruace: Naslouchejte svému tělu a nebudete muset používat vložky ani tampony

Pojem volná menstruace je v poslední době stále oblíbenější. Klasické hygienické potřeby používané během menstruace, jako jsou vložky a tampony, jsou pomalu na ústupu a mezi ženami začíná být čím dál oblíbenější menstruační kalíšek. Můžete však zajít ještě dál a svoji menstruaci sama ovládat. Jak na to?

Co to je volná menstruace?

Během menstruace se krev v děloze postupně schraňuje, a teprve potom vytéká za podpory děložních stahů. Pokud chcete cíleně vyprazdňovat krev z těla ven, je potřeba se naučit naslouchat svému tělu, především tedy děložnímu čípku. Ve chvíli, kdy jste buď na toaletě, nebo ve sprše, pak vědomě čípek uvolníte, čímž dojde k jednorázovému odtoku krve. Tento proces trvá maximálně dvě minuty, a jakmile už žádná krev neodchází, stačí se po něm jen opláchnout. A jak se krve v těle zbavit? Za pomoci opakovaného stahování děložních svalů, čili podobným způsobem, jak když se snažíte zadržet moč.

Jak vypadá měsíc v životě ženy? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Jaké jsou výhody volné menstruace?

Jakmile se tuto metodu naučíte, výrazně ulevíte svojí peněžence. Nemusíte totiž utrácet za tampony, vložky či menstruační kalíšky. Zároveň se nemusíte obávat infekcí nebo například syndromu toxického šoku, který může vyvolat dlouhodobé používání tamponů. Odpadne i stres z toho, zda máte hygienické pomůcky po ruce, když vás menstruace překvapí nečekaně, a co víc, můžete si užívat sex i během svých dnů.

Pokračování 3 / 5

Jak se naučit ovládat menstruaci?

Chce to dlouhý trénink a hlavně trpělivost. Nejdůležitější je naučit se poslouchat své tělo a poznat, kdy je potřeba se krve zbavit. Tento pocit by se dal lehce přirovnat k nutkání na močení. Ze začátku je vhodné trénovat vyprazdňování krve při návštěvách toalety. Je jasné, že ze začátku se budete cítit nejistě a samozřejmě ne hned poznáte, kdy je ten správný okamžik, proto vám mohou pomoci vložky. Hodně žen také jako mezistupeň používá menstruační kalíšek.

Pokračování 4 / 5

Na co si dát pozor?

Krev z těla běžně nevychází po kapkách, ale ve větším množství v intervalech, které se prodlužují tím, čím déle menstruace trvá. Uvolnění krve je pak spojeno například se změnou pohybu, třeba ve chvíli, kdy se postavíte, s tlakem ve chvíli, kdy zakašlete nebo si kýchnete, a také s uvolněním při močení. V těchto situacích je proto důležité umět s pánevním dnem pracovat a včas zatnout poševní svaly.

Pokračování 5 / 5

Funguje volná menstruace i přes noc?

Ano, i v noci je možné menstruaci regulovat. Stejně jako vás probudí plný močový měchýř, dá o sobě vědět i menstruace, pokud je to potřeba. Jelikož ale celou noc ležíte, krev nemá jak vytékat, takže je pravděpodobné, že prožijete celou noc bez potřeby se krve zbavit. Ráno pak stačí zpevnit pánevní dno, abyste nezašpinila ložní prádlo, a vyrazit přímo na toaletu.

VIDEO: Jak podchytit menstruační bolesti a PMS stavy?

Doporučujeme

Články odjinud