Volver čili návrat

Volver čili návrat

V současném Madridu existuje spousta živých čtvrtí, kde přistěhovalci z různých španělských provincií sdílejí své sny, životy a osudy s celou řadou dalších etnických skupin. Film Volver vypráví příběh žen ze tří různých generací, které v tomto prostředí díky své dobrosrdečnosti, odvaze a nezměrné vitalitě přežívají všechny nástrahy života – občas dokonce i samotnou smrt.

Jsou jimi Raimunda (Pénelope Cruz), která je vdaná za nezaměstnaného dělníka a má dospívající dceru (Yohana Cobo), její sestra Sole (Lola Dueñas), která se živí jako kadeřnice, a jejich matka (Carmen Maura), která i se svým manželem uhořela. Duch matky se zjeví nejprve své sestře (Chus Lampreave) a poté Sole – přestože těmi, s kým má dosud nevyřízené záležitosti, jsou Raimunda a její sousedka Agustina (Blanca Portillo).

Tak začíná příběh, který je stejně složitý jako jednoduchý a stejně dojemný jako krutý. Příběh, který ovlivní všechny ženy v rodině Raimundy i jejich nejbližší okolí.

Svým v pořadí již 17. snímkem se největší evropská režisérská ikona vrací ke svým kořenům, ke své matce, k místu kde vyrůstal. Volver znamená „vrátit se“ – a Pedro Almodóvar se svým novým filmem vrací do kraje svého dětství La Mancha.

La Mancha je kraj, kde často fouká silný vítr, který šíří požáry. Při jednom z nich zahynuli rodiče Raimundy a Sole, sester odlišného temperamentu, ale podobných osudů. Ten dramatičtější prožívá energická a krásná Raimunda, odhodlaná za každou cenu bránit svou dospívající dceru a zvyklá živit nejen ji, ale i nezaměstnaného manžela. Nosí v sobě jedno strašné tajemství, o kterém ví pouze její matka. Ta však zemřela a zjevuje se jen jako duch. Ale Raimunda, na rozdíl od své sestry, nevěří na přízraky.

Volver je také píseň, kterou Raimunda zpívá, když se v hostinci, kde vařila pro filmový štáb, slaví dotočná a nikdo kromě ní neví, co se skrývá ve velikánské lednici. Volver je příběh o přežití: všechny ženské postavy filmu se snaží přežít a Pedro Almodóvar obdivuje jejich odvahu, projevující se v situacích tragických i komických, groteskních i dojemných.

Film Volver Pedra Almodóvara promítají česká kina od 11. října 2006.

autor: Simona

Doporučujeme

Články odjinud