Voňavé Crème brûlée - recept

6. 11. 2011
Voňavé Crème brûlée - recept
Know-how Crème brûlée je celosvětově nejprodávanější, slavný a klasický dezert, jehož název v překladu znamená „opálený krém“. Jde o vychlazený pečený či vařený vaječný krém pokrytý křupavou karamelovou krustou.

Jeho název evokuje francouzský původ (poprvé byl zmíněn v kuchařské knize Francoise Massialota z roku 1691), hlásí se k němu ale také Angličané, kteří mu říkají „burnt cream“ nebo „Trinity cream“. Španělé ho již od 18. století nazývají „crema catalana“ nebo také „crema de Sant Josep“a připravují ho 19. března na oslavu stejnojmenného světce.

Příprava: 10 minut pečení : 5 minut

Na 4 porce:

3 žloutky 1 lžíce světlého přírodního cukru 250 ml smetany ke šlehání několik kapek vody z pomerančových květů (k dostání v Marks & Spencer, 60 ml za 89 Kč) 8 lžic hnědého přírodního cukru

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C. Žloutky prošlehejte s lžící světlého přírodního cukru. Smetanu přiveďte téměř k varu a pak ji přimíchejte ke žloutkům. Dejte na mírný oheň a míchejte, až hmota zhoustne (nesmí vřít). Přidejte pár kapek pomerančové vody a směs nalijte do čtyř keramických lžiček nebo misek) o objemu 60 ml. Vložte do trouby asi na 5 minut, až hmota trochu zpevní. Vyjměte, nechte zchladnout a pak dejte nejlépe přes noc vychladit do ledničky. Na pánvi rozpusťte za občasného promíchání přírodní cukr, až začne karamelizovat. Pomocí lžíce karamel nalijte na každou porci krému. Nechte ho minutu až dvě ztuhnout a poté podávejte


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Pokud vás čeká náročný den a velká rozhodnutí, nebojte se. Vše zvládnete levou zadní a nebudete se trápit. Nyní vidíte věci ve správném měřítku, neděláte hlouposti a neženete se do…