Vraťte se k přírodě | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Vraťte se k přírodě

[Soutěž] Prvotřídní kuchaři a kuchařky nikdy nepoužívají průmyslově vyráběná ochucovadla, ale sázejí na sílu čerstvých bylinek a voňavého koření. Podobně tisíce žen po celém světě vyhledávají přírodní kosmetiku bez konzervantů, umělých barviv a chemických přísad.

Přírodní kosmetika, označovaná také jako biokosmetika, je významným trendem posledních let. Jedním z hlavních důvodů, proč ji používat, je přirozenost. Stimuluje a podporuje přirozené funkce pokožky, a to díky přírodním surovinám, ze kterých jsou tyto kosmetické produkty vyrobené. Jedná se zejména o rostlinné složky, které obsahují velké množství přírodních vitaminů, antioxidantů a hydratačních látek.

Právě pečlivý výběr surovin hraje v přírodní kosmetice významnou roli. Certifikovaná přírodní kosmetika musí splňovat přísné standardy, podobné jako například biopotraviny. Pokud se pro ni rozhodnete, počítejte s tím, že na rozdíl od běžné kosmetiky účinkuje o něco pomaleji, výsledky však vydrží o mnoho déle. Vzhledem k tomu, že je to kosmetika vyrobená z čistě přírodních složek a neobsahuje syntetické konzervanty, může mít o něco kratší trvanlivost a není proto dobré ji dlouho skladovat. Vyváží to však vědomí, že používáte čerstvý produkt. Někomu nemusí sednout ani specifická vůně.

Je to tím, že namísto syntetických parfémů jsou do ní přidávány pouze přírodní éterické oleje, které mají silnější aroma. Ty mohou také vyvolat možné alergické reakce pokožky, zejména z důvodu velkého množství přírodních složek, na něž není pokožka navyklá. Nicméně alergické reakce jsou časté i při používání běžné kosmetiky. Proto byste měli vždy při nákupu jakýchkoli kosmetických přípravků otestovat reakci své kůže aplikací na vnitřní stranu zápěstí. Než začnete testovat, pojďte s námi soutěžit na www.recepty.cz/jakchutnapodzim/.

Doporučujeme

Články odjinud