Vražda prezidenta Lincolna - atentát, který změnil Ameriku

Vražda prezidenta Lincolna - atentát, který změnil Ameriku

Na televizní obrazovky míří film Vražda prezidenta Lincolna. Napínavý dokument odhaluje netušené pozadí rozsáhlého spiknutí, které v roce 1865 vedlo k atentátu na prezidenta Abrahama Lincolna.

Uvede jej v české premiéře v neděli 3. března ve 20 hodin televizní kanál National Geographic Channel.

Film pochází z produkce Tomyho a Ridleyho Scotta a v roli průvodce dějem se objevuje vynikající oskarový herec Tom Hanks .

"Lincolonova vražda není jen kapitolou z našich dějin - je to mezník našeho amerického charakteru, tehdy, teď a provždy," prohlásil Tom Hanks o atentátu na prezidenta Lincolna, který se ve složité době občanské války zásadním způsobem zasadil o zrušení otroctví.

Klepněte pro větší obrázek

Dávná vražda, nedávná sebevražda

Dramaticky pojatý snímek kombinuje hrané pasáže s dobovými materiály a vynikající počítačovou animací. Lincolna ztvárnil americký herec Billy Campbell. Jeho temného protihráče, atentátníka Johna Wilkese Bootha, Jesse Johnson.

"Je to thriller stejně jako kus historie," říká o výsledném tvaru spoluproducent Ridley Scott, podepsaný mj. pod filmy Vetřelec, Blade Runner, Thelma a Louise nebo Gladiátor.

Jeho bratr Tony, známý především jako režisér filmu Top Gun s Tomem Cruisem, se už bohužel úspěšného uvedení jejich společného díla nedožil: v roce 2012 spáchal sebevraždu skokem z mostu.

Doporučujeme

Články odjinud