Vržou vám kolena? Víme, jak si s klouby poradit

Vržou vám kolena? Víme, jak si s klouby poradit

Bolestmi kloubů trpí v České republice více než 2 miliony lidí, každý pátý člověk. A nejde jen o kolena, v těle totiž máme více než 100 kloubů, a tak je dobré se o ně začít starat. Jejich bolest už bohužel nepostihuje jen seniory, ale i lidi, kterým nebylo ještě ani třicet. Tady je několik rad, jak se k nim chovat podle zkušeného revmatologa.

Správná obuv

Nešetřete na botách. Je třeba věnovat pozornost výběru obuvi s pružnou podrážkou tlumící nárazy při pohybu, a to zvlášť u každého člověka, který má problém s nadváhou. Nechcete-li investovat do drahých bot, pořiďte si alespoň anatomické zdravotní vložky do bot nebo si je nechte na míru vytvořit právě pro specifické potřeby vašich vzácných chodidel.

Pokračování 2 / 9

Nepodceňujte první signály

Lidé bez dispozic k artróze by měli samoléčení kloubů pomocí speciálních přípravků zahájit ihned při prvních příznacích, jako jsou např. citlivost kloubů na chlad a počasí či ztuhlost kloubů při začátku pohybu.

Pokračování 3 / 9

Žádné skákání

"Při prvních příznacích omezte pohyby s doskoky, při kterých klouby velmi trpí,“ doporučuje Prof. MUDr. Milan Adam, DrSc., jeden z našich nejzkušenějších revmatologů.

Pokračování 4 / 9

Prevence

Lidé s dispozicemi k osteoartróze, jako jsou luxace kyčlí v dětství, předkové postižení těžkou artrózou, těžce fyzicky pracující, sportovci či lidi trpící nadváhou, by měli užívat přípravky určené k ochraně a výživě kloubů preventivně ještě předtím, než začnou mít zdravotní problémy.

Pokračování 5 / 9

Posilování

Profesor Adam také doporučuje posilování svalů dolních končetin, neboť dobře vyvinuté svaly jsou schopny kompenzovat sníženou funkci kloubů. Vhodné je posilování na rotopedu a plavání.

Pokračování 6 / 9

Sluneční vitaminy

Podle revmatologa je pro naše klouby velmi důležité slunce a vitamín D., je tedy důležité co nejvíc času trávit venku a v rozumné míře i na slunci, aby se vitamín D v těle mohl aktivovat.

Pokračování 7 / 9

Klouby nepřetěžujte

Pokud vás klouby bolí, nepřetěžujte je dlouhým stáním nebo chůzí. Pokud milujete dlouhé procházky a nechcete se jich vzdát, pořiďte si tu nejlepší obuv a snažte se co nejvíc zhubnout, aby zátěž, kterou tělo bude vyvíjet na klouby, byla co nejmenší.

Pokračování 8 / 9

Babské rady – vepřové nožičky

Kdo se chce o svoje klouby starat, měl by na to jít podle hesla myšlenky zakladatele moderní evropské medicíny Hippokrata: „Tvoje strava budiž tvým lékem“ a měl by si pořídit nějakou dobrou kloubní výživu.

Významná evropská léčitelka a lékařka sv. Hildegarda z Bingenu například už ve 12. století doporučovala na bolestivé a vrzající klouby polévku z telecích nebo vepřových nožiček, tedy extrakt z kolagenu.

Pokračování 9 / 9

Jak poznáte dobrou kloubní výživu

Kolagen je dominantní bílkovinou těl savců, tvoří 30 % všech tělních bílkovin. Najdeme jej v kostech, chrupavkách, šlachách, vazech, povázkách, cévách, kůži, sklivci, bělimě. Původně se myslelo, že se jedná o jednu bílkovinu, nyní však je známo alespoň 29 typů kolagenu.

Každý z typů kolagenu musí obsahovat aminokyselinu 4-hydroxyprolin, který se používá jako ukazatel obsahu kolagenu v potravinách. Podle jeho obsahu je možné určit, kolik kolagenu ta či ona kloubní výživa nebo potravina obsahuje, a tedy jak bude pro vaše tělo účinná.

Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek

Bolí vás nejen klouby, ale i záda? Každá žena s velkými prsy ví, jaké je to břímě. A pokud alespoň občas necvičí a nemá tak posílené páteřní svaly, musí se srovnat s bolestí zad. Přitom by se tomu dalo zabránit. Stačí správně zvolená podprsenka, která prsům dodá správnou oporu a zádům tak uleví.

Obecně je kloubní výživa určená lidem se zatěžovanými klouby. Z výzkumu předního českého revmatologa prof. MUDr. Milana Adama, DrSc. a řady dalších vědců vyplývají pro kloubní výživu tyto čtyři zásady, které by měly být dodrženy, aby výživa kloubů byla smysluplná:

1) Měla by obsahovat kolagen a to ve formě kolagenních peptidů, které jsou vstřebatelné a dostávají se do chrupavkových či kostních buněk, kde ovlivňují jejich biologickou aktivitu a stimulují syntézu kolagenu typu I, II či III a to podle fyziologických potřeb organismu. Obsah kolagenní bílkoviny v kloubní výživě je důležitým kritériem, neboť právě ona je výživou kostí i kloubů a přispívá k udržování jejich normálních funkcí. 2) Obsah kolagenu, resp. kolagenních peptidů 3000-10000 mg v denní dávce. 3) Kloubní výživa by měla být komplexní, aby zasáhla celou kaskádu metabolismu kolagenu a pojivových tkání kloubů. Proto je dobré, pokud kloubní výživa obsahuje další látky s nutričním a fyziologickým účinkem – vitamíny, minerály, bylinné extrakty, látky tělu vlastní jako jsou glukosaminsulfát a chondroitinsulfát a antioxidanty, které doplňují metabolickou kaskádu kolagenu a kloubních tkání. 4) Obsahy těchto látek by se měly blížit 100 % doporučené denní dávky.

Doporučujeme

Články odjinud