Princ William, Kate a novorozený syn Profimedia
Princ William, Kate a novorozený syn Profimedia
George a Charlotte se přišli podívat na sourozence Profimedia
George a Charlotte se přišli podívat na sourozence Profimedia
14
Fotogalerie

Vše o porodu Kate: Doktoři nesměli tři měsíce pít, syna přivítala dělostřelba

Od pondělního rána žije celá Velká Británie porodem třetího potomka prince Williama a vévodkyně Kate. Syn se narodil v pondělí 23. dubna v 11 hodin dopoledne a porod provázela přísná pravidla.

Žádný alkohol

U porodu Kate asistoval neuvěřitelně velký tým dvaceti doktorů. Všem bylo přitom zakázáno pít alkohol po dobu tří měsíců před plánovaným termínem a nesměli se hnout z města. Museli také přísahat, že budou stoprocentně diskrétní a neprozradí dopředu nic o pohlaví miminka ani o průběhu porodu. Všechny si vybrala přímo královská rodina a museli být k dispozici dnem i nocí.

William a Kate představili třetího potomka! Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 10

Svědek u porodu

Po staletí bylo povinností, aby u královského porodu byl přítomen svědek, který na něj dohlédne a potvrdí, že vše probíhalo tak, jak mělo. V roce 1926, když se narodila královna, byl u porodu jako svědek ministr vnitra. Dnes královnu o narození jejího třetího dítěte informoval přímo její vnuk princ William, a to prostřednictvím speciální kódované linky.

Pokračování 3 / 10

Bez otce

Až do narození prince Charlese byl porod striktně ženskou záležitostí. Otcové neměli do místnosti, kde žena rodila, přístup a museli čekat přede dveřmi ložnice. To už ale neplatí a princ William byl u porodu svého třetího děťátka s Kate v porodnici.

Pokračování 4 / 10

Jméno miminka

Jméno dítěte se skládá minimálně ze dvou až tří jmen, která kombinují jména předků a příbuzných. Už nyní se uzavírají sázky, jak se bude jmenovat třetí dítě. Až do dvacátého století nebylo nutné, aby mělo dítě jakékoli příjmení, většinou byli potomci královského rodu známi pod jménem země, které vládli.

Královští sourozenci se přijeli podívat na miminko. Podívejte se na video:

Pokračování 5 / 10

Kojení

Královna Viktorie prý shledávala kojení odpudivým a pro mladé a intelektuální ženy zcela zničujícím. Kojení je nyní osobní volbou a královna Alžběta, princezna Diana i Kate své děti kojily.

Kdo první uvidí britské princátko? Podívejte se ZDE.

Pokračování 6 / 10

Porodní oznámení

Oznámení o narození královského miminka bývá vystaveno na malířském stojanu před Buckinghamským palácem. Dříve se psalo ručně, dnes se již tiskne. Vévodkyně a vévoda ovšem oznamují narození svých dětí ještě dříve, a to na sociálních sítích. Lidé ale přesto chodí před palác, aby se na listinu podívali osobně.

Pokračování 7 / 10

Dělostřelba

Když se miminko narodí, vypálí se šedesát dva ran z děla na Tower Bridge. Je to bráno jako znamení respektu a uvítání dítěte do královské rodiny. Čtyřicet jedna ran z děla se střílí také v Green Parku blízko Buckinghamského paláce.

Pokračování 8 / 10

Tři a dost?

Když se po minulých porodech Kate znovu ukázala na veřejnosti, nebylo po jejím těhotenském bříšku ani památky – vévodkyně se tak nevyhynula kritice, že zhubla příliš rychle a že to není zdravé ani pro ni, ani pro miminko vzhledem k tomu, že kojí. Mimochodem, děti, které Kate rodí, nejsou žádní drobečci. Charlotte vážila 3,66 kila, nejmladší člen rodiny kolem 3,8 kilo a princ George měl dokonce přes čtyři kila. Její porody přitom patří k těm spíše rychlejším, první trval deset hodin, třetí už zhruba pět.

Tak jako tak, po všech třech porodech vypadala Kate perfektně – pokud byla unavená, umně to maskovala. V šatech od Jenny Packham jí to vždycky slušelo, nemluvě o dokonalém účesu díky kadeřníkovi, který do porodnice dorazil krátce po porodu.

Dá se čekat, že královská rodina Williama a Kate už se o další potomky nerozroste – už po minulém porodu se mluvilo o tom, že lékaři další těhotenství nedoporučují. Sám William má jednoho bratra, Kate bratra a sestru.

Pokračování 9 / 10

Křtiny v červnu, nebo v červenci?

Kdy budou křtiny? Dají se čekat zhruba za čtvrt roku – George nechali rodiče pokřtít ve třech měsících, Charlotte ve dvou.

Média spekulují o jménech už dlouho. Sázkové kanceláře nejvíc favorizují tato jména: Arthur (8/1) a Henry (10/1). Novorozené dítě je pátý následník trůnu za dědečkem princem Charlesem, otcem Williamem, bratrem Georgem a sestrou Charlotte. Dosud byl pátý v pořadí Williamův mladší bratr princ Harry.

Pokračování 10 / 10

Doporučujeme

Články odjinud