Vše o výhodách septiku a jak se o něj správně starat

Vše o výhodách septiku a jak se o něj správně starat

Přemýšlíte o tom, zda si pořídit na pozemek septik nebo jímku? Představíme vám hlavní výhody i nevýhody obou variant a poradíme, jak se o nádrž správně starat, aby nezapáchala.

Vybíráme septik nebo jímku

Obecně platí několik základních pravidel, kam s odpadní vodou, ideálně zvažte následující dvě možnosti. Buď si na pozemek umístíte jímku, nebo dáte přednost septiku.

Výhody septiku

  • nemusíte jej tak často vyvážet
  • počáteční investice se vám rychle vrátí (ušetříte za nutnost vývozu fekálií fekálním vozem)
  • voda z něj odtéká pryč buď kanalizací, nebo ji můžete využít na zálivku zahrady jako užitkovou vodu

Nevýhody septiku

  • k usazení septiku potřebujete přípojku ke kanalizaci, a tudíž i stavební povolení

Výhody jímky

  • počáteční investice je poměrně nízká
  • hodí se k chatám nebo jiným rekreačním domům, které využíváte nárazově
  • nepotřebujete připojení ke kanalizaci ani stavební povolení

Nevýhody jímky

  • vývoz fekálií budete řešit zhruba 1x měsíčně, a to v závislosti na frekvenci užívání nemovitosti a počtu osob, které objekt využívají

S vodou ze septiku může klidně zalít zahradu

Pokud řešíte nádrž na odpadní vody pro rodinný domek, pak je septik jednoznačnou volbou.jeho princip fungování sedá rozdělit zpravidla do tří fází.

  1. Splašky nejprve odtečou do první komory septiku, kde se zachytí největší částice odpadu.
  2. Ve druhé komoře začne postupný proces vyhnívání.
  3. A do třetí komory se dostává již čistá voda. Tu můžete využít klidně jako užitkovou vodu na zálivku zahrady. Dejte si jen pozor, abyste s ní zalévali pouze okrasné rostliny a dřeviny. Je to z toho důvodu, že čistička nezvládne zbavit vodu všech bakterií, takže se nehodí zalévat jí plodiny, které budete jíst.

Používejte v domácnosti ekologické čistící prostředky

Věnujte pozornost také tomu, s jakými prostředky doma uklízíte. U septiků se občas může objevit typický zápach žumpy, a to především v období dešťů, nebo pokud se septik přeplní. Do septiku pravidelně aplikujte speciální bakterie a enzymy, které pevné částice rozloží čistě na přírodní bázi. Jelikož jsou ale bakterie a enzymy živé organismy, chemickými čistícími prostředky je můžete snadno usmrtit. Vyhněte se agresivním čističům jako je například Savo nebo různé závěsné WC doplňky do toalet, které obsahují vysokou dávku chloru. Právě tyto látky mohou vyhubit bakterie v septiku a mají za následek zvýšení zápachu. Sáhněte raději vždy po ekologických přípravcích.

Doporučujeme

Články odjinud