Vše pro krásný úsměv

Vše pro krásný úsměv

Bojíte se zubaře a odkládáte jeho návštěvu „na neurčito“? Zbytečně. S trochou správné domácí péče a pozornosti můžou být totiž i vaše zuby perfektní!

Spousta lidí žije v mylné domněnce, že stav svého chrupu příliš neovlivní, protože je to především otázka dědičnosti. Ale to není tak docela pravda. Zásadní role genů v případě kazivosti zubů či jiných problémů ústní dutiny totiž nebyla prokázána a podle odborníků může za vše především nedostatečná nebo nesprávná hygiena.

A to je asi jediné, co jste mohli zdědit: nedostatek informací o tom, jak má ústní hygiena vypadat. To se dá však rychle změnit a i vy můžete dostat svůj úsměv do kondice. Postačí vám k tomu správné pomůcky a pár profesionálních rad!

Základní výbava

Prvním předpokladem zdraví vaší ústní dutiny je eliminace zubního mikrobiálního povlaku, tzv. plaku. To je směs zbytků potravy a bakterií, která je hlavní příčinou zubního kazu i zánětů dásní. Abyste plak odstranili účinně, je ovšem potřeba zvolit odpovídající arzenál. Máte pocit, že čím silnější zbraně, tím lépe? Že výkonný elektrický kartáček a bělicí pasta budou nejlepší volbou?

„Mnohem lepší službu vám prokáže zcela obyčejný kartáček, který opravdu nemusí být ani anatomický, ani jinak speciální. Měl by být hlavně měkký, s menší krátkou hlavicí a rovně zastřiženými, hustými štětinami, protože jen takový dosáhne i na zadní stoličky a pečlivě vyčistí celý povrch zubu. Důležité je také měnit jej každé 2–3 měsíce nebo tehdy, když jste prodělali nějaké infekční onemocnění. Stejně jako dbát bezpodmínečně na to, aby měl každý člen domácnosti svůj. Jeho půjčování je z hygienických důvodů skutečně nevhodné,“ říká dentální hygienistka Lenka Jelínová.

Do základní výbavy patří také pomůcka pro čištění mezizubních prostor, na které obyčejný kartáček nestačí. Máte-li zdravé, bezproblémové zuby, volte zubní nit, která je k dostání v různých provedeních a průměrech. V případě problémů s dásněmi či větších mezer mezi zuby si vyberte raději vhodný mezizubní kartáček. S výběrem toho správného vám pomůže stomatolog nebo dentální hygienista, kteří vám ukážou, jak jej používat. A upozorní vás, že lehké krvácení z dásní je v počátku používání mezizubních pomocníků normální. Brzy ustane!

Speciální pomůcky

Překvapuje vás, že zubní pasta nepatří do základní výbavy? Pravdou je, že stejně jako ústní voda je pouze „vedlejším“, pomocným prostředkem. „Zubní pasta ústa dezinfikuje a díky svému složení může pomoci v případě citlivých zubů, při krvácení dásní či nežádoucích pigmentacích. Pro zdravé zuby je ale mnohem důležitější mechanické čištění kartáčkem. A k tomu lze použít jakoukoli pastu,“ tvrdí odbornice na zubní hygienu.

Pro perfektně čistou ústní dutinu můžete nicméně zkusit i další pomůcky, jako je třeba škrabka na jazyk pro odstranění plaku z povrchu jazyka, nástavce na masírování dásní nebo mezizubní párátko. Ústní voda se pak hodí jako tečka za čištěním zubů. Má antibakteriální účinek, zbavuje pachu v ústech a eliminuje poslední zbytky nečistot z těžko dostupných míst v ústech.

A co žvýkačka, přispívá k zachování zdravého chrupu? „Pokud je bez cukru, lze ji použít jako první pomoc v případě, že nemáte po ruce kartáček. Zvýšením produkce slin neutralizuje kyselost v ústech a snižuje tak riziko vzniku kazu, na řádné odstranění plaku ale nestačí. Kartáček rozhodně nahradit nedokáže,“ upozorňuje Lenka Jelínová.

Jak na věc

Máte výbavu pro zubní hygienu kompletní? Už zbývá jen vědět, jak správně na to. Můžete si totiž zuby drhnout třeba i 5x denně, pokud to ale neděláte správně, vaše snaha bude zcela zbytečná. Některé nevhodné postupy čištění mohou dokonce stav chrupu zhoršit.

Jak tedy čistit zuby správně? Dentální hygienistka radí: „Kartáček pevně přitlačte na zuby ve sklonu 45 stupňů a malými krouživými pohyby očistěte každý zub zvlášť, zepředu i zezadu. V případě jemného krvácení není potřeba podléhat panice, při pečlivém čištění není neobvyklé. Pokud ale po pár týdnech poctivé hygieny nezmizí, vyhledejte raději odborníka.“ Po práci s kartáčkem, který dokáže odstranit jen 65 % nečistot, následuje dočištění zubů mezizubním kartáčkem nebo dentální nití.

Zuby je nutné čistit alespoň dvakrát denně, mezizubní prostory stačí jednou denně, a to večer. Zvláštní pozornost při čištění chrupu doporučuje odbornice v případě, že kouříte, nosíte rovnátka nebo máte můstky.

Profesionální péče

Stejně jako pečlivé čištění zubů je ovšem důležitá i pravidelná, preventivní návštěva stomatologa, na kterou máte nárok dvakrát ročně zdarma. Při vyšetření lékař zjistí aktuální stav dásní, chrupu a výplní, součástí prohlídky může být také nácvik ústní a zubní hygieny.

V případě potřeby navštivte jednou ročně ordinaci dentálního hygienisty. Ten zuby nespravuje, ale pomáhá problémům s chrupem předcházet. Poradí, jak o zuby správně pečovat, vysvětlí účinnou metodu mechanického čištění a pomůže s jejím nácvikem i s výběrem vhodných pomůcek. Provádí také důkladnou očistu zubů, leštění, preventivní fluoridaci, odstraňuje zubní kámen a v případě zájmu vám zuby také vybělí. Návštěvu hygienisty pojišťovna nehradí a v závislosti na množství provedených úkonů za ni zaplatíte kolem 1000 Kč.

ČTĚTE TAKÉ:
Lucie Bílá: Jak prožívá plnoletost syna a jak se chystá na Vánoce

ČTĚTE TAKÉ:
Daniel Craig: Jídlo jsem v obchodech kradl, jen když jsem měl fakt hlad

Doporučujeme

Články odjinud