Človeka napadají tři druhy vší: veš dětská, veš šatní a veš muňka

Človeka napadají tři druhy vší: veš dětská, veš šatní a veš muňka

Eukalyptový olej je velmi účinný jako prevence nepříjemných cizopasníků
Do tří dnů se z hnid (vajíček) stávají larvy, za další tři dny jsou z nich dospělé vši
Bioaquanol kúra proti vším - Šampon 250 ml + Balzám 250 ml + hřeben, 319 Kč, www.lekarna.cz
LiQuido Duo, šampon + sérum, 259 Kč
8
Fotogalerie

VŠI JSOU OPĚT TADY! Jak je preventovat a jak se jich zbavit přírodní cestou?

Podle hygieniků je v posledních letech výskyt vší opět na vzestupu. Nejvíce jsou ohroženy dětské kolektivy, ale můžete je chytit prakticky kdekoli. Jak se vší vyvarovat a co dělat, když už je máte?

Jak vlastně vypadá veš?

Dětská veš je hnědošedý, bezkřídlý hmyz. Má tři páry nohou, jimiž se dokáže pevně přidržovat k vlasu a dorůstá do velikosti sezamového semínka, žije na kůži vlasové pokožky. Živí se krví, kterou saje z kůže. Každé její kousnutí velmi silně svědí a následkem škrábání se dosti často zanítí.

Její vajíčka (hnidy) jsou menší než špendlíková hlavička a klade je na spodní část vlasu přiléhajícího těsně ke kůži. Z nahnědlých hnid se líhne mladý hmyz už po osmi dnech od nakladení. Čerstvě vylíhlé vši jsou průsvitné, starší paraziti mají červenohnědou barvu. Bělavé slupky vajíček připomínají lupy, s růstem vlasu se posunují dál a dál od kůže, podle nich je možné určit dobu zavšivení. Spousta lidí si myslí, že vši znamenají nedostačující hygienu. Ve skutečnosti však tento nepříjemný hmyz klade svá vajíčka raději na čisté vlasy.

Vši nepřenášejí žádné nemoci, přesto však jejich „majitelé“ mohou pociťovat zvýšenou únavu, podrážděnost i zvětšení lymfatických uzlin. Jde o reakci na látku, kterou veš při kousnutí vypustí do krve, aby se nesrážela a ona mohla klidně sát.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Odkud si můžeme veš přinést?

Vším svědčí teplé a vlhké prostředí. Velmi lehce se přenášejí z hlavy na hlavu například při blízkém kontaktu, ale i společně používaným hřebenem, vlasovými ozdobami, čepicí, ručníky, lůžkovinami. Nejvíce jsou ohroženy dětské kolektivy – školky, školy, tábory.

Vyčesávání je základ

Při napadení je důležité důkladné vyčesávání. Speciálním hustým hřebenem je nutno vlasy denně pečlivě pročesávat. Nejlepším způsobem je mokré vyčesávání. Abychom dítě „nemučili“, naneseme na mokré vlasy trošku kondicionéru, který rovnoměrně rozetřeme. Vlasy pak dohladka rozčešeme a pak je systematicky pročesáváme hustým hřebenem, aby se odstranily vši z celé hlavy. Hnidy se odstranit nepodaří, jelikož lpí pevně na vlasech. Budeme-li tento postup pravidelně opakovat po dobu 14 dnů, zachytíme všechny vylíhlé vši dříve, než si znovu nakladou vajíčka.

Vši a aromaterapie

Tento hmyz můžeme odstranit i bez použití syntetických pesticidů. Éterické oleje - eukalyptový, levandulový, čajovníkový (tea tree), citronový či rozmarýnový - výborně hubí vši a zároveň i zmírňují svědění.

Jak na to?

Potřebujeme: 4 lžíce panenského olivového oleje, 2 kapky éterického oleje z eukalyptu, 2 kapky éterického oleje z levandule, 2 kapky čajovníkového éterického oleje

Postup: Přísady smícháme dohromady, vzniklou směs vmasírujeme do vlasové pokožky a vlasů, zabalíme potravinářskou fólií a necháme 2 hodiny působit. Před umytím pak vlasy důkladně pročešeme. Po umytí vlasy ještě opláchneme octovým roztokem (na ½ litru vlažné vody dáme 3 lžíce octa). Tento postup opakujeme denně po dobu 10 dnů.

Tip: Stejným postupem můžeme použít i silici rozmarýnovou, tymiánovou a citronovou (po 2 kapkách od každého).

Zábal z majonézy

Jestliže nemáme po ruce éterické oleje, můžeme si pomoci zábalem z oleje či majonézy. Připravíme si je tak, že vlasy a pokožku potřeme olejem či majonézou, zabalíme potravinářskou fólii a necháme 2 hodiny účinkovat. Tento postup opakujeme denně po dobu 10 dnů.

Nezapomeňme na řádnou dezinfekci hřebenů a prádla

Jakmile se dítě zbaví vší, je nutné vyprat všechno ložní prádlo, oblečení a ručníky v pračce na 90 stupňů Celsia. Hřebeny a kartáče je třeba naložit do dezinfekčního roztoku. Po ošetření zavšiveného dítěte je nutná několikadenní kontrola ostatních členů rodiny.

Pravidelná kontrola vlasové pokožky je na místě

Vši se v dětských kolektivech objevují velmi často. Proto je vhodné dítě pravidelně kontrolovat. Nejlépe se zjišťuje jejich přítomnost ve vlasech nad čelem, pod ofinkou či za ušima.

Prevence vší

Preventivně můžeme dětem potírat ušní boltce neředěným levandulovým či čajovníkovým olejem (1 kapky na každé ucho). Tyto vůně totiž vším vůbec nevoní…

autor: Simona Procházková

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud