Všichni jsme původem Afričané

Všichni jsme původem Afričané

Nové důkazy o „africkém“ původu lidstva získali američtí vědci v Etiopii. V průběhu archeologických vykopávek, prováděných týmem amerických vědců z Kalifornské univerzity spolu s etiopskými kolegy, našli archeologové lebky druhu Homo erectus.

Všichni jsme původem Afričané

Nové důkazy o „africkém“ původu lidstva získali američtí vědci v Etiopii. V průběhu archeologických vykopávek, prováděných týmem amerických vědců z Kalifornské univerzity spolu s etiopskými kolegy, našli archeologové lebky druhu Homo erectus (člověk vzpřímený).

Tento nález podporuje teorii, která před časem zčeřila vody odborné i laické veřejnosti tvrzením, že když prapředci dnešních lidí pocházejí z Afriky, jsme my všichni částečně Afričané!
Podle základní myšlenky této teorie jsou lidští předci přímou větví druhu Homo erectus, který žil zhruba před dvěma miliony let na území současné Afriky. Po „nějaké“ době (čítané většinou ve stovkách tisíců let) se zástupci tohoto druhu roztrousili na další kontinenty a stali se prarodiči druhu vpravdě lidského – Homo sapiens (člověk rozumný).
Ve vědeckém světě vyvolává tato teorie bouřlivé debaty i spory. Podle mínění jiných vědců se africká větev lidstva váže na druh Homo ergaster (člověk namáhající se, pracující), který se objevil přibližně ve stejnou dobu jako Homo erectus.
Po tisících let vývoje na africkém kontinentu začali zástupci Homo ergaster migrovat na jiné světadíly, aby se po promíchání se zástupci Homo erectus vrátili zpět do Afriky a stali se prarodiči Homo sapiens.
Nejnovější nálezy, které tvoří především několik lebek Homo erectus, nalezených na území Etiopie, však dokazují skutečnost, že se tento druh poprvé objevil skutečně v Africe, čímž současně potvrzují, že současné lidstvo má společné africké předky.

zdroj: Plus

Doporučujeme

Články odjinud