Vůně kávy: nejlepší způsob, jak se povzbudit

Vůně kávy: nejlepší způsob, jak se povzbudit

Šálek čerstvé kávy je to, co mnozí z nás potřebují, aby mohli s energií začít den. Nová studie ale ukazuje, že je to možná spíš vůně, než tekutina sama, která má tak blahodárný účinek.

Vědci jsou přesvědčeni, že vůně čerstvě pražených kávových bobů tiší rozbouřené nervy - a i trocha této vůně může pomoci zvrátit účinky, který má na mozek nedostatek spánku.

Vědci z japonského města Tsukuba mají za to, že v budoucnosti by se chemické sloučeniny extrahované z kávy a pouštěné do vzduchu mohly užívat jako způsob, jak osvěžit unavené lidi. Přišli na to díky experimentu, v rámci kterého přinutili 16 laboratorních krys, aby 24 hodin nespaly, a to tak, že je dali do klece, v níž bylo 2,5 centimetru vody. Polovině z nich pak do klece pouštěli vůni kávy.

Při analýze pak zjistili, že vůně kávy povzbudila aktivitu genů, které potlačují úzkost a přispívají k životnosti buněk v těle.

Jak uvádí list Daily Mail, profesor Yoshinori Masuo, který studii vedl, říká, že ačkoliv někteří lidé pijí kávu, aby zůstali v noci vzhůru, ke ztišení stresu z nedospání vlastně stačí jen vůně kávy.

"Abychom se dozvěděli, jestli je pro nás lepší kávu pít nebo k ní jen čichat, potřebujeme další studie. Také se nabízí otázka, jestli jiné vůně spojené s jídlem, mají podobný účinek," dodal profesor Masuo.

Doporučujeme

Články odjinud