Soba nudle s krevetami a thajskou bazalkou
4 porce příprava: 45 minut
500 g předvařených nudlí soba, 220 g větších krevet bez hlaviček, 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžička limetkové šťávy, 1 červené chilli papričky, 100 ml silného kuřecího nebo rybího vývaru, sezamový olej, velká hrst bambusových výhonků, hrst nesolených arašídů, sůl a pepř, thajská bazalka
Nudle uvařte podle návodu na obalu. Krevety orestujte na sezamovém oleji.Sójovou omáčku smíchejte se lžičkou sezamového oleje, limetkovou šťávou a nasekaným chilli. Arašídy nasekejte a nasucho opražte, pak je podrťte v hmoždíři. Nudle podávejte podlité vrstvou vývaru, zakápnuté omáčkou a pokryté výhonky, krevetami, praženými arašídy a lístky thajské bazalky.
Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.
Pokračování 2 / 4
Udon nudle s vepřovými kuličkami a zeleninou
4 porce příprava: 30 minut
400 g mletého vepřového masa, 4 jarní cibulky, 2 červené chilli papričky, 1 lžička sójové omáčky, arašídový olej, 300 ml silného kuřecího vývaru, 1 lžíce ústřicové omáčky, 40 g hub šitake, 400 g předvařených nudlí udon (nebo 150 g sušených), 100 g hráškových lusků, 10–12 cherry rajčátek, 1 lžíce rýžového octa, čerstvý koriandr a thajská bazalka
Maso, jednu jemně nasekanou chilli papričku zbavenou semínek a nakrájené jarní cibulky promíchejte dohromady. Ochuťte sójovou omáčkou a vytvarujte kuličky. Nepřilnavou pánev potřete arašídovým olejem a ze všech stran v ní opečte masové kuličky. Kuřecí vývar svařte s ústřicovou omáčkou a šitake. Nudle uvařte podle návodu doměkka. Lusky asi 3 minuty vařte a pak zprudka ochlaďte ledovou vodou. Cherry rajčátka zlehka opečte na pánvi, ve které jste dělali masové kuličky. Nudle podávejte podlité trochou ochuceného vývaru s kuličkami, lusky, cherry rajčátky, koriandrem a thajskou bazalkou. Zálivka je z chilli papričky nasekané na kolečka, kterou jste chvíli nechali louhovat ve studené vodě s rýžovým octem.
Pokračování 3 / 4
Grilované mandu knedlíčky s nudlemi a chilli
4 porce příprava: 35 minut
KNEDLÍČKY: 100 g mletého hovězího masa, 3 lžíce sezamového oleje, 80 g jemně nasekané cibule, 80 g jemně nasekaného zelí, 60 g mungo výhonků, 1 větší šalotka, 100 g tofu natur, 1,5 lžíce omáčky hoisin, sůl, pepř, 24 plátků těsta wonton, 1 vejce
NA DOKONČENÍ: 8 lžic sójové omáčky, 6 lžic rýžového octa, 2 lžičky krupicového cukru, 2 lžičky jemně nasekané cibulkové nati, 2 lžičky praženého sezamu, 1–2 červené chilli papričky, 400 g nudlí phó
Na dvou lžících oleje orestujte mleté maso a míchejte, dokud se nerozpadne. Slijte přebytečný tuk. Na zbývajícím oleji zpěňte cibuli, přidejte zelí a restujte, až začne měknout. Přisypte výhonky, šalotku a rozmixované tofu a dále restujte. Nechte odpařit všechnu tekutinu, směs musí být suchá až drobivá. Dochuťte omáčkou hoisin, solí a pepřem. Nechte vychladnout. Doprostřed plátků těsta dejte náplň, okraje potřete rozšlehaným vejcem, zabalte a 8 minut vařte v páře. Polovinu hotových knedlíčků zamrazte na příště, druhou polovinu ogrilujte. Smíchejte suroviny na omáčku. Knedlíčky podávejte s uvařenými nudlemi a nasekaným chilli zalitými omáčkou.
ROZPIS JE NA 24 KNEDLÍČKŮ, na porci se počítá zhruba se 4 až 6. Vzhledem k tomu, že se knedlíčky velmi dobře zamrazují, počítejte s tím, že vám jich polovina zbude na příště. Suroviny na omáčku jsou na 4 porce.
Pokračování 4 / 4
Thajský nudlový salát s hovězím masem
4 porce příprava: 30 minut
250 g tenkých rýžových nudlí mien, 500 g hovězí roštěné nebo květu jako steak, 1 lžíce sezamového oleje, 1 lžička rybí omáčky, 1 lžička limetkové šťávy, 1 lžička třtinového cukru, thajská bazalka, máta, koriandr, 1 červená chilli paprička
Steak ze všech stran potřete olejem a okořeňte solí a pepřem. Položte na rozpálenou pánev a z každé strany 3–4 minuty zprudka opečte. Sundejte z pánve, překryjte alobalem, aby maso zůstalo v teple, a nechte asi 10 minut odpočinout. Mezitím uvařte podle návodu nudle. Rybí omáčku smíchejte s limetkovou šťávou a cukrem a prošlehejte, až se cukr rozpustí. Steak nakrájejte na tenoučké plátky. Nudle podávejte s plátky masa, posypané čerstvými bylinkami, jemnými proužky chilli a s omáčkou. Podle chuti můžete do salátu přidat i cherry rajčátka nebo okurku.