Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Charlize Theron Zdroj: Profimedia.cz
Kim Kardashian Zdroj: Profimedia.cz
Michelle Williams Zdroj: Profimedia.cz
Jennifer Lopez Zdroj: Profimedia.cz
8
Fotogalerie

Vy nemáte v šatníku „peplum“? Šaty s volánky jsou in!

Peplum sukně, šaty či topy patří mezi nejženštěji působící a velmi nadčasové střihy oblečení. „Peplum“ znovu oprášila minulá a předminulá módní sezóna. Peplum kostýmy a šaty s oblibou nosívala lady Diana a třeba i Kate Middleton. A jak jste na tom vy?

Zvláštním slovem „peplum“ se ve světě módy označuje oblečení s volánem zhruba v oblasti pasu, v minulé sezóně byly v kurzu peplum sukně, saka, šaty i topy. Peplum však není, jak už to ve světě módy bývá, žádnou převratnou novinkou. Peplum je pouze další znovuobjevenou libůstkou, lehce inovovaným kouzlem z dob minulých, což jen dokládá jeho nadčasovost. Kupříkladu princeznu Dianu lze na několika fotkách z 80. let minulého století vidět v úžasném bílém a třeba i puntíkatém kostýmu ve stylu peplum, neméně elegantně působí o více než 30 let později i její snacha Kate.

Ta se pro peplum snad narodila a lze ji obdivovat hned v několika volánových outfitech. Může však peplum nosit i obyčejná smrtelnice? Samozřejmě, že ano! Jen je v tomto případě potřeba zkoušet, zkoušet a zkoušet a v žádném případě neobjednávat nic přes internet.

Není volán, jako peplum

Zatímco volány a volánky lze mít na oblečení (ale nejen na něm) prakticky kdekoliv, peplum je volán speciální! Peplum olemuje nejužší místo po obvodu pasu, maximálně lehoučce nad ním. A tak lze tímto specifickým volánem ukončit jakékoliv svrchní oblečení, samozřejmě jej lze našít – vsadit i do šatů (obvykle pouzdrového střihu) nebo jej použít jako jakousi svrchní vrstvu obvykle úzké pouzdrové sukně. Je tedy nasnadě, že peplum oblečení odvážně umocní ženské křivky, což v některých dámách ihned vyvolá otázku; je vhodné i pro tělnatější milovnice módy?

Zásadní je umístění volánu

Samozřejmě, že nejlépe „peplumky“ seknou vyšším štíhlým dámám s jemně žensky tvarovanou postavou, jenže těmto přešťastným osobám sluší i pruhaté dědečkovo pyžamo. Peplum ale nemusí zalichotit je štíhlé krásce! Velmi však záleží na daném kousku oděvu; jednou ze základních podmínek je, aby volán začínal v nejužším místě pasu a následně povzbudil přirozené ženské linie.

Rozhodně nesmí přidávat objem v místech, která by naopak potřebovala objem ubrat. Vhodně zvolený oděv s peplum volánem umí v určitých případech i nějaký ten drobnější špíček umě zamaskovat, bohužel v tomto ohledu neexistuje mnoho universálních rad. Peplum je citlivé oblečení a je nutné jej prostě vyzkoušet.

Zdůraznění boků se nemusíte kupodivu obávat ani tehdy, jsou-li tyto vaše partie od přírody širší, hodně ale zaleží na vaší výšce a také na délce nohou (vyšší a delší jsou ve výhodě). Nejširší místo boků by též nemělo mohutně klenout několik centimetrů pod koncem kanýru, obvykle to neudělá celkové siluetě dobrou službu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Peplum je citlivý na kvalitu

Specifický nápadný střih si žádá kvalitní provedení i materiál, a vyžaduje, aby vám oblečení dokonale padlo. Pokud si koupíte bavlněné, splývavé triko s volánem a váš pas není nijak výrazný, mnoho parády neuděláte. Proto zkoušejte, zkoušejte, zkoušejte. Peplum volán může mít totiž různé podoby – a je známé, že právě detaily mívají rozhodující slovo. Peplum volán může být různě dlouhý a nařasený (tužší nebo splývavý), může mít vprostřed (na pupku) sklad, prostřižení i výraznější nařasení (na pupku, na bocích), může být střižen rovně nebo asymetricky apod.

Kombinujte s citem (s velkým citem)

Jakýkoliv oděv ve stylu peplum samozřejmě nejde kombinovat s podobným kusem oblečení. Obecně lze říci, že k tomuto typu svrchního oděvu se hodí spíše úzký spodek – jakékoliv slimky, skinny džíny, včetně tříčtvrtečních a samozřejmě úzké sukně. K některým kouskům lze však pořídit i splývavé kalhoty a širší splývavé sukně, obvykle ne dlouhé.

Peplum má však ještě jednu slabinu; při necitlivě zvoleném oblečení a doplňcích v něm lehce sklouznete ke kýči a nevkusu. (Ale na druhou stranu, pokud se vám to líbí, cítíte se dobře a máte dostatečné sebevědomí, ať si okolí myslí, co chce. Svět módy bude barevnější :-)!)

Doporučujeme

Články odjinud