5
Fotogalerie

Vyberte si "záda" kuchyňské linky

Požadavky na kuchyň se v současné době zvyšují. Kuchyň by měla být zařízená účelně a přitom útulně. Při zařizování nové nebo při modernizaci starší kuchyně klade většina rodin důraz na výběr vhodné kuchyňské sestavy a spotřebičů, což je jistě správné. Ale co s prostorem mezi horními a dolními skříňkami kuchyňské sestavy či nad pracovní deskou bez horních skříněk?

Vyberte si "záda" kuchyňské linky

Požadavky na kuchyň se v současné době zvyšují. Kuchyň by měla být zařízená účelně a přitom útulně. Při zařizování nové nebo při modernizaci starší kuchyně klade většina rodin důraz na výběr vhodné kuchyňské sestavy a spotřebičů, což je jistě správné. Jde hlavně o ergonomické uspořádání a rozhodování bývá na dobu delší než deset let. Ale co s prostorem mezi horními a dolními skříňkami kuchyňské sestavy či nad pracovní deskou bez horních skříněk?
Názory na úpravu stěn se různí. Co je pro jednoho hezké a vkusné, to se ostatním může zdát nehezké a neútulné. Na čem by se však měli všichni shodnout, je otázka praktičnosti, hygieny, údržby a vhodného výběru, což je důležité zvláště pro tento meziprostor. Výběr různých materiálů pro úpravu této stěny je velký.

Keramika
Nejčastěji se u nás používá keramický obklad, vhodné jsou obkládačky i některé druhy dlažby. Obklad může být hladký s lesklou, polomatnou nebo matnou glazurou v jednobarevném nebo vícebarevném provedení, dekorovaný různými technikami či zdobený ruční malbou. V kuchyni se od obkladů vyžaduje odolnost proti změnám teploty, pevnost v ohybu, tvrdost, odolnost vůči chemikáliím běžně používaným v domácnostech. Při renovaci kuchyně se nemusí starý obklad snímat, nové obkládačky lze lepit na staré, důkladně očištěné. Při výběru nových obkládaček je pak výhodné volit tenčí materiál.

Nástřiky
Dalším, do nedávné minulosti oblíbeným způsobem úpravy stěny u kuchyňské sestavy byly velmi populární nástřiky se zrnitou strukturou. Známe je pod názvem "Variopaint", přestože ne všechny barvy a nástřiky patří skutečně k této obchodní značce. Zrnitost se dociluje vysokou hustotou barev, které se vzájemně nespojí. Hojně se používal pro "zkrášlení" panelákových kuchyní s umakartovými zády a pro koupelny.

Tapety
Tapety můžeme rozdělit na otíratelné, omyvatelné a vysoce omyvatelné. Otíratelné tapety se označují jednou vlnovkou a dají se otřít nanejvýše navlhčenou prachovkou (do kuchyně se tedy moc nehodí). Omyvatelné tapety se označují dvěma vlnovkami a dají se z nich odstranit skvrny slabým roztokem mýdla či saponátu. Vysoce omyvatelné tapety se mohou omývat silnějším roztokem mýdla či saponátu a odstraní se z nich i větší znečištění. Označují se třemi vlnovkami.
Existují ještě dýhové, korkové a hliníkové tapety. Dřevěné dýhové tapety jsou vhodné hlavně k tapetování nábytku či k obkládání stěn. Korkové tapety mají tenkou korkovou fólii slepenou s papírovou podložkou. Dobře se používají na rovných stěnách, jsou totiž poměrně křehké. Hliníkové tapety mají opravdu atraktivní vzhled, jsou velmi trvanlivé, mohou se otírat i omývat. Velmi módní jsou sklovláknité tapety. Mají velkou mechanickou i chemickou odolnost.

Umělý kámen
Zajímavým materiálem je kamenný konglomerát. Jde o uměle vytvořený kámen z přírodní kamenné drtě, nejčastěji mramorové, křemenové a granitové, různě velkých fragmentů, synteticky barvený (živec) a spojovaný tmely. Na rozdíl od přírodního kamene, u něhož nelze docílit barevné jednolitosti, maní konglomeráty uměle vytvořenou pravidelně se opakující barevnou texturu. Vyrábí se v leštěné formě.
Velmi blízcí příbuzní, nabízející bohaté možnosti při obkládání, jsou umělé materiály vyrobené taktéž z přírodních drtí, ovšem s pojivem na bázi akrylátů, Corian, Varicor, Kerrock. Všeobecně je umělý kámen homogenní, trvanlivý, dlouhodobě stálý, tvrdý, oděruvzdorný, odolný proti působní téměř všech chemikálií, neporézní, nenasákavý, zdravotně nezávadný, lehce ošetřovatelný. Pokud dojde k drobnému poškození, stačí ho přebrousit a přeleštit.

Přírodní kámen je luxus
Náročnější uživatelé mohou volit obklad z přírodního kamene, jako je třeba žula a mramor. Jestliže se rozhodnete pro travertin nebo mramor, přesvědčte se, zda jsou desky ošetřené proti kyselinám a dalším chemikáliím. Mezi přednosti žuly patří: velká tvrdost, trvanlivost, odolnost vůči vysokým teplotám, proti kyselinám a chemikáliím, luxusní vzhled, snadnost čištění a údržby.

 

A další hity
Poměrně dost odolné proti barvám a kyselinám jsou také desky z ušlechtilé oceli (chromoniklová ocel). Nemusí být používána jen v kuchyních čistého technostylu, stále více se prosazuje v kombinaci s kontrastním dřevem nebo pastelovými barvami, které jsou zastoupené na dalším zařízení kuchyně. Další možností je obložení samotným dřevem. Pro tento účel se nejvíce hodí cedr, gabon, mahagon či teak, tedy dřeva odolná proti vlhkosti a páře. Desky zhotovené odborníkem jsou většinou lakované vysoce kvalitními nátěrovými hmotami nebo se impregnují přírodním voskem.

Na závěr
Na otázku, jaký materiál je pro obložení "ten pravý", nelze jednoznačně odpovědět. Kromě vzhledu, funkčnosti a individuálního vkusu musí budoucí uživatel brát v úvahu také poměr mezi cenou a předpokládanou životností. Podle statistických průzkumů zaujímají přední místa v žebříčku oblíbenosti klasické obklady, tapetování a nástřiky, umělý kámen, přírodní kámen následovaný ušlechtilou ocelí a dřevem, jejichž popularita poslední dobou stále vzrůstá.

Milé dámy, zajímalo by mě, zda by jste uvítaly místo článku například obrázkové inspirace. Napište mi připomínky a názory. Těším se na ně v Poradně o bydlení. Vaše Alžběta

Autor: Alžběta Prachatická

Doporučujeme

Články odjinud