Vycházíte dobře s kolegy? Budete žít déle

Vycházíte dobře s kolegy? Budete žít déle

Přátelské prostředí v práci vám může výrazně prodloužit život. S tímto výsledkem přišli izraelští vědci, kteří dvacet let sledovali stovky zaměstnanců.

Lidé, kteří mají pocit, že se v práci nemají na koho obrátit o pomoc, umírali během dvaceti let trvání studie 2,4krát častěji, než lidé pracující v přátelském kolektivu.

Studie sledovala 820 lidí ve věku 25 až 65 let. Měli různé zázemí, úroveň vzdělání a pracovali v nejrůznějších odvětvích od bankovnictví a zdravotnictví až výrobu a služby.

Vědci se jich ptali na vztahy na pracovišti a sledovali jejich zdraví. Většina osob, které během trvání studie zemřely, měla s kolegy jen minimální vztahy. Nedostatek podpory v práci zvýšil podle údajů listu Daily Mail riziko úmrtí o 140 procent.

"Většinu času, kdy bdíme, trávíme na pracovišti a ani o víkendech nemáme moc času na přátele. Pracoviště by mělo být místem, kde se lidem dostává citové podpory," vysvětluje Dr. Sharon Toker z Leon Recanati Graduate School of Business Administration v Tel Avivu.

Jak Tokerová dodává, problematické je nahrazování osobní komunikace emaily i fakt, že sociální stránky, jako například Facebook, jsou na pracovišti často blokovány.

Řešením by prý mohla být možnost posedět s kolegy na chvilku u kávy, pořádání neformálních společných výletů nebo interní společenské stránky podobné Facebooku.


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

ČTĚTE TAKÉ: Poruchy spánku bývají předzvěstí demence!

Doporučujeme

Články odjinud