Piz Buin WET SKIN na mokrou pokožku SPF 30, 150 ml, 599 Kč  Zdroj: archiv firem
Nivea, Intenzivní pleťový krém na opalování Protect & Bronze, OF 30, 215 Kč Zdroj: archiv firem
Altermed SUN 2v1 krém SPF 50+ + tyčinka SPF 50, 225 Kč  Zdroj: archiv firem
Nivea, Chladivý neviditelný sprej na opalování Protect & Refresh OF 30, 289 Kč Zdroj: archiv firem
13
Fotogalerie

Vychutnejte si sluneční paprsky bez obav! Opalovací manuál

Léto je doslova na dosah a s ním nás čeká i jasná obloha a tropické teploty. Nezapomeňte ale na to, že ostré slunce, ačkoliv má své pozitivní účinky, může vaší pokožce pořádně uškodit.

Největším nepřítelem je pro nás nebezpečné UV záření, které je současně jedním z viníků předčasného stárnutí pleti. Abyste si i letos mohla bez obav užívat slunečních paprsků, zásobte se včas kvalitními přípravky s účinnou UV ochranou.

Chraňte se před UVA i UVB zářením

Při výběru přípravku na opalování je hodnota SPF pro vás jistě nejdůležitějším faktorem. Hodnota SPF uváděná na obalech však znamená pouze ochranu před UVB zářením, které způsobuje spálení pokožky.

Neméně důležité je, aby opalovací přípravek chránil také proti UVA záření, které způsobuje poškození kožních buněk, předčasné stárnutí pokožky a přispívá ke vzniku rakoviny.Opalovací faktor (SPF) je násobek doby, po které se můžete pohybovat na slunci, než se spálíte. Pokud vydržíte na sluníčko například třicet minut, než vám začne rudnout kůže, tak krém s faktorem 10 vás ochrání zhruba 300 minut. Jak dlouho vydržíte na přímém slunci, než se spálíte, ovlivňuje váš fototyp. Ve střední Evropě rozlišujeme čtyři druhy.

Zjistěte svůj fototyp

Než si půjdete koupit vhodný opalovací krém, zjistěte, jaký jste fototyp . To znamená, jak vaše kůže reaguje na první pobyt na slunci.

Pokud mate světlou pleť s pihami, vaše vlasy jsou nazrzlé a velmi lehce se spálíte, pak jste fototyp 1 a potřebujete krémy s vysokými UV faktory.

Jestli se vracíte z pláže celá červená a vaše kůže po opalování zhnědne jen zřídka, máte blond až hnědé vlasy, vaše oči jsou modré, zelené nebo šedé, jste fototyp 2 .

Fototyp 3 jste v případě, že vaše kůže je světle hnědá, dobře se opalujete, jste blondýna nebo brunetka a oči máte šedé až hnědé. Pak vám budou vyhovovat přípravky se středními a nízkými ochrannými faktory.

Pokud jste fototyp 4 , máte tmavé vlasy a tmavou pleť, asi jste nikdy netrpěla spálenou pokožkou od sluníčka. I tak byste se měla chránit, jelikož škodlivé sluneční záření proniká hluboko do pokožky a může způsobit nebezpečné onemocnění. Doporučujeme používat přípravky s nižšími ochrannými faktory, které vám pobyt na slunci jistě zpříjemní a vaše pleť bude jemná a vláčná i při dlouhém pobytu na slunci.

Klepněte pro větší obrázek

Krém, mléko, olej či sprej?

Při výběru vhodného přípravku na opalování máte na výběr z nepřeberného množství různých balení krémů, sprejů, gelů a mlék. Obecně platí, že je jedno, zda si vyberete mléko, či krém. Pokud mají přípravky stejné složení a ochranný faktor, poslouží vám stejně v jakékoli substanci, jediným rozdílem je způsob jejich nanášení.

Prostudujte složení výrobků

Kromě SPF a ochrany proti UVA i UVB záření, si na výrobcích všímejte i dalších faktorů, obzvlášť pokud máte citlivou pokožku nebo trpíte sluneční alergií. Například vybírejte přípravky bez parabenů , ty se hojně používají jako konzervační činidla nejen v kosmetice. Mohou však způsobit alergie a také se mluví o jejich souvislosti s karcinogenními účinky. Jako součást opalovacích prostředků se hromadně prosazují také nanočástice . I těm se ale snažte vyhnout, malé rozměry nanočástic umožňují procházet pokožkou, přičemž jejich další osud v organismu je obestřen celou řadou dohadů. Není vyloučeno, že by mohly mít toxické účinky. Při výrobě opalovacích krémů se mimo jiné používá i oxybenzon , protože pohlcuje UV záření. V kombinaci se slunečním zářením ale může vyvolávat alergické vyrážky nebo kosmetické akné. Naopak vyhledávejte produkty, které obsahují vitamin E. Je to silný antioxidant, který pomáhá pokožku chránit před volnými radikály, které pokožku poškozují a mohou způsobit její předčasné stárnutí.

Redakční tipy na ochranu vaší pleti před slunečním zářením:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Dodržujte další pravidla slunění:

• Vyhýbejte se prudkému slunci a nevystavujte se nadměrně slunečnímu záření mezi 11.00 a 15.00 hodinou, kdy je jeho intenzita nejvyšší.

• Nezapomínejte na sluneční brýle s UV ochranou a pokrývku hlavy.

• Před přímým slunečním zářením důsledně chraňte především batolata a malé děti.

• Aplikujte opalovací produkty rovnoměrně na všechny nezakryté partie těla a dle potřeby během dne opakujte. Ideální množství produktu na opalování celého těla odpovídá cca 3 polévkovým lžícím.

Nezapomeňte na péči po opalování

Pokožku je důležité ošetřovat i po opalování, kdy je dehydrovaná, rozpálená a potřebuje dokonalé zklidnění, výživu a hydrataci. Takže i když nebudete cítit žádné pálení a svědění, aplikujte mléko po opalování vždy, když přijdete z venku, protože kůže je sluncem tak jako tak narušená. Budete-li se natírat poctivě, opálení vám vydrží déle a vyhnete se nevzhlednému loupání kůže.

Redakční tipy na ochranu vaší pleti po opalování:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Doporučujeme

Články odjinud